Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se nova emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

U današnjoj emisiji govorit ćemo o postupku nakon legalizacije i evidentiranju legaliziranog objekta u katastru i zemljišnoj knjizi.

Mnogi misle da je okončanjem postupka legalizacije sve riješeno, međutim tome nije tako. Okončan je tek dio posla.

Građani koji su sagradili građevinu bez valjane dozvole i podnijeli zahtjev za legalizaciju te građevine, nakon provedenog upravnog postupka primili su rješenje o izvedenom stanju. Mnogi misle da je okončanjem postupka legalizacije sve riješeno, međutim tome nije tako. Okončan je tek dio posla.

Nakon izrade i ovjere geodetskog elaborate, katastar izdaje rješenje o upisu objekta, a kada to rješenje postane pravomoćno, katastar službeno šalje prijavne listove u nadležni zemljišno-knjižni ured na provedbu.

Naime, nakon legalizacije objekta tj. nakon dobivanja pravomoćnog rješenja o izvedenom stanju potrebno je objekt upisati u katastar i zemljišne knjige. Taj postupak odvojen je od legalizacije objekta. Za početak, nakon pravomoćnosti rješenja o izvedenom stanju, potrebno je odabrati i angažirati ovlaštenog geodetu koji će izraditi geodetski elaborat za evidentiranje objekta u katastru i zemljišnim knjigama.

Nakon izrade i ovjere geodetskog elaborate, katastar izdaje rješenje o upisu objekta, a kada to rješenje postane pravomoćno, katastar službeno šalje prijavne listove u nadležni zemljišno-knjižni ured na provedbu.

Ukoliko su imovinsko-pravni odnosi uređeni, zemljišno-knjižni ured provodi uknjižbu i tu završava postupak, međutim ukoliko vlasnički odnosi nisu uređeni, potrebno je nakon ovjere elaborata na katastru angažirati odvjetnika koji će vas savjetovati i sastaviti potrebnu dokumentaciju radi uređenja imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se omogućila provedba u zemljišnim knjigama.

Do iduće emisije i nove teme srdačno Vas pozdravljam.

Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja