Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Tema današnje emisije bit će odricanje od nasljedstva.

U trenutku smrti ostavitelja nasljednik stječe nasljedno pravo i na njega po sili zakona prelazi ostavina umrle osobe, a u istom trenutku nasljednik stječe i ostala prava i obveze vezane uz njegovo svojstvo nasljednika. Nasljednik trajno ostaje nasljednikom. Osoba koja je valjano dala izjavu da prihvaća nasljedstvo ne može ga se više naknadno odreći.

Nasljednik se može odreći nasljedstva javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod javnog bilježnika ili suda do donošenja prvostupanjske odluke, odnosno rješenja o nasljeđivanju. Takvo odricanje primjenjuje se i na potomke onoga koji se odrekao, ako  nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime.  Za nasljednika koji se odrekao samo u svoje ime, smatra se kao da nikad nije bio nasljednik.

Često se u praksi događa da nasljednici ne daju nikakvu izjavu (niti o prihvaćanju nasljedstva niti o odricanju od nasljedstva). Za osobu koja nije dala izjavu o odricanju od nasljedstva smatra se da želi biti nasljednikom. Stoga ako se nasljedstva želite odreći, zapamtite da ćete to učiniti isključivo davanjem izjave o odricanju.

Također, valja zapamtiti da se odreći nasljedstva ne možete djelomično niti uvjetno te da se odricanje u korist određenog nasljednika ne smatra odricanjem od nasljedstva već izjavom o ustupu svoga nasljednog dijela nekom od ostalih nasljednika.

Često se nasljednici odriču prava na nasljedstvo prezaduženog ostavitelja, kada je ostavinska masa manje vrijednosti od ostaviteljevih dugovanja trećima. Zato posebno napominjem da se odricanje nasljedstva u korist drugoga ne smatra odricanjem već ustupom, stoga se takvom izjavom nasljednik ne oslobađa od odgovornosti za ostaviteljeve dugove.

Lijep pozdrav!

Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja