Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Tema današnje emisije bit će upis predbilježbe na nekretnini u zemljišnoj knjizi i čemu predbilježba služi.

Predbilježba je upis kojim se knjižna prava stječu, prenose, ograničavaju ili prestaju samo pod uvjetom naknadnoga opravdanja i u opsegu u kojem naknadno budu opravdana.

Sklapanjem pravnog posla, primjerice ugovora o kupoprodaji, ne znači da ste postali vlasnikom nekretnine, odnosno pravo vlasništva nekretnine ne stječe se automatski, nego upisom u zemljišnu knjigu temeljem isprava koje ispunjavaju sve opće i posebne pretpostavke propisane zakonom.

Umjesto da primjerice kupca, u primjeru kupoprodaje nekretnine, odmah prije isplate kupoprodajne cijene ovlastite da upiše svoje pravo vlasništva u zemljišnim knjigama temeljem ugovora o kupoprodaji, možete ga ovlastiti da izvrši predbilježbu prava vlasništva temeljem ugovora o kupoprodaji, a koje će naknadno opravdati nakon isplate ukupne kupoprodajne cijene.

Predbilježba prava vlasništva će se opravdati dokazom o isplati kupovnine ili posebnom tabularnom izjavom. 

Ako predbilježba ne bude opravdana, tada osoba protiv koje je bila dopuštena predbilježba, može zahtijevati njezino brisanje. 

Primjerice kupac nije isplatio kupoprodajnu cijenu prodavatelju u ugovorenom roku, prodavatelj će imati pravo tražiti brisanje predbilježbe.

Međutim, kada se predbilježba opravda na ugovoreni način, tada se predbilježba pretvara u uknjižbu te ima učinak od trenutka kada je prijedlog za predbilježbu bio podnesen. Znači u našem primjeru, prodavatelj će kupcu izdati potvrdu o plaćanju kupoprodajne cijene i izdati tabularnu izjavu temeljem čega će kupac opravdati predbilježbu i upisati svoje vlasništvo.

Dakle zaključno, predbilježba djeluje dok ne bude opravdana ili izbrisana i svakako štiti obje ugovorne strane i prodavatelja i kupca. 

Na kraju još jedne emisije, kao i svaki puta, želim napomenuti da su sve navedene informacije isključivo informativnog karaktera, a za sve pojedinačne savjete predlažem da se obratite svom odvjetniku.

Lijep pozdrav do nove emisije!

Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja