Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Danas ćemo govoriti o mogućnosti opoziva darovanja.

Na samom početku želim napomenuti da su sve informacije isključivo informativnog karaktera, a za sve pojedinačne savjete predlažem da se obratite svom odvjetniku.

Zakon o obveznim odnosima poznaje dva razloga opoziva darovanja. 

To je opoziv radi grube nezahvalnosti i opoziv darovanja zbog osiromašenja darovatelja. 

U oba slučaja darovanje se opoziva pisanom izjavom upućenom obdareniku i potpis darovatelja mora biti ovjeren od strane javnog bilježnika. 

Na žalost ponekad se dogodi da se obdarenik nakon učinjenog darovanja počinje ponašati na grub i nemoralan način prema darovatelju. Upravo je zbog toga omogućeno darovatelju da putem instituta opoziva zbog grube nezahvalnosti opozove ugovor o darovanju. 

Grubom nezahvalnošću obdarenika smatra se ako je obdarenik učinio kazneno djelo ili se ogriješio u zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili užem članu njegove obitelji. 

Osim darovatelja i nasljednik darovatelja u nekim situacijama može opozvati darovanje i to ako je obdarenik namjerno usmrtio darovatelja ili ga spriječio da opozove darovanje.

Drugi razlog je, kako smo prethodno naveli, osiromašenje darovatelja. 

Darovatelj se smatra osiromašenim ako ne bi imao dovoljno sredstava za nužno uzdržavanje niti bi imao osobu koja ga je po zakonu dužna uzdržavati. 

U tom slučaju dar se može opozvati i tražiti povrat dara od obdarenika uz uvjet da se dar nalazi kod obdarenika te ako obdarenik ima dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje ili uzdržavanje osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati. 

Naravno ako se darovatelj namjerno ili grubom nemarnošću doveo u oskudicu ili ako je od predaje dara proteklo deset godina za nekretnine ili pet godina za pokretnine, darovatelj neće moći opozvati darovanje i tražiti povrat dara.

Također ako obdarenik darovatelju osigura sredstva koja mu nedostaju za uzdržavanje u granicama opravdanih potreba nije dužan darovatelju vratiti dar.

Na kraju, pripazite i na rokove! Pravo na opoziv prestaje istekom godine dana od dana kada je osoba koja je imala pravo na opoziv saznala za razlog opoziva.

Lijep pozdrav do nove emisije!

Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja