Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama" pravnice Marte Šimrak Lukavski. U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje slušateljima olakšavaju snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu i Zakonom o radu, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine. Dakle, do primjerice 30. lipnja 2024. poslodavac mora imati napisani plan korištenja godišnjih odmora za tu kalendarsku godinu, osobito ako će poslodavac koristiti pravo na kolektivni godišnji odmor. 

Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima. Poslodavac bi u pravilu trebao pitati radnike o željenom godišnjem odmoru. Naravno da će uvijek prevagnuti potrebe organizacije rada ispred želja radnika. Poslodavci kod kojih je ustanovljeno radničko vijeće dužni su se prilikom donošenja rasporeda korištenja godišnjih odmora savjetovati s radničkim vijećem, odnosno sa sindikalnim povjerenikom, ako nema radničkog vijeća. 

Prilikom izrade rasporeda potrebno je uzeti u obzir okolnost da ako se godišnji odmor koristi u dva dijela, tada u godini za koju se ostvaruje to pravo, radnik mora iskoristiti najmanje 2 tjedna u neprekidnom trajanju (pod uvjetom da ih je ostvario), osim ako se radnik i poslodavac drukčije ne dogovore. 

Dakle, moguće je da se godišnji odmor u većem dijelu ili čak u cijelosti prenese u iduću kalendarsku godinu ili da se primjerice koristi po dva dana tjedno, no o tome mora postojati suglasna volja radnika i poslodavca. Zbog moguće prekršajne odgovornosti poslodavca, preporučljivo je da takav dogovor bude u pisanom obliku. 

Poslodavac je potom radnika dužan najmanje 15 dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i o razdoblju njegovog korištenja.

Na kraju želim napomenuti da jedan dan godišnjeg odmora, neovisno o utvrđenom rasporedu korištenja, radnik ima pravo koristiti kad on to želi uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana ranije tj. prije korištenja, osim ako posebni razlozi na strani poslodavca to ne omogućuju.

***
“S pravom o pravu – informacije o pravnim temama” pravnice Marte Šimrak Lukavski emitira se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na portal@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja