Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Često čujem susjede kako raspravljaju oko postavljanja ograde između svojih nekretnina, o tome na čijoj će ograda biti strani, kako će ograda izgledati te tko će ju održavati. 

S toga, danas u emisiji govorit ćemo o zajedničkoj i vlastitoj ogradi između susjednih nekretnina.

Svaki je vlasnik dužan s desne strane svojega glavnoga ulaza, gledano s puta, ograditi svoj prostor i razdvojiti ga od susjedova prostora, ako nije drukčije propisano, niti je drugi mjesni običaj.

Ograde između susjednih nekretnina kao što su zidovi, plotovi, živice i razne druge prepreke kao i stvari koje služe kao međni znakovi, zajedničke su ograde i u suvlasništvu su susjeda s obje strane međe.

Zajedničku ogradu može svaki od susjeda upotrebljavati sa svoje strane ograde do polovine njezine širine. Može do te širine izgraditi slijepa vrata, smjestiti uzidane ormare i sl. Međutim ne smije činiti ništa što bi ogradu dovelo u opasnost ili što bi njegova susjeda sprječavalo da je on upotrebljava sa svoje strane do polovine.

Troškove održavanja takve zajedničke ograde snose oba susjeda na jednake dijelove i solidarno odgovaraju za štetu koja bi trećima mogla nastati zbog toga što ograda nije održavana u stanju kakvo je uobičajeno s obzirom na namjenu ograde.

Osim zajedničkih ograda, imamo i ograde koje se nalaze isključivo na nekretnini jednoga vlasnika. Takva ograda nije u suvlasništvu susjeda, nego u vlasništvu onoga čije je zemljište, odnosno onog na čijem se zemljištu nalazi ograda.

Vlasnik ograde je dužan ogradu održavati u dobrom stanju kako ona ne bi nanijela štetu susjedu ili nekom trećem.

Ako već niste izgradili ogradu ili ograda ne postoji između vašeg i susjednog zemljišta, pozovite susjeda i pokušajte sporazumno dogovoriti hoćete li graditi zajedničku ogradu ili vlastitu ogradu. 

Želite li imati dobre susjede – budite dobri susjedi.

Lijep pozdrav do nove emisije!

Marta Šimrak Lukavski, dipl.iur.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja