Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama" pravnice Marte Šimrak Lukavski. U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje slušateljima olakšavaju snalaženje u životnim poteškoćama.

/ HKM

Kraj je kalendarske godine, pa me jedan od slušatelja upitao kako može i do kada koristiti neiskorišteni godišnji odmor od ove godine.

Neiskorišteni dio godišnjeg odmora iz prethodne godine, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine. Dakle, sve dane neiskorištenog godišnjeg odmora iz 2023. poslodavac je dužan omogućiti koristiti svojim radnicima najkasnije do 30. lipnja 2024. godine.

Prenošenje godišnjeg odmora moguće je samo iz jedne kalendarske godine u sljedeću.

Tu je potrebno voditi računa i o obvezi poslodavca da radnika najmanje 15 dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijesti o trajanju godišnjeg odmora i o razdoblju njegovog korištenja. 

Stoga, ako će radnik preostala 4 dana godišnjeg odmora iz 2023. koristiti u razdoblju od npr. 20. svibnja do 24. svibnja 2024. Poslodavac ga o tome mora obavijestiti najkasnije 4. svibnja 2024.  

Ovo pravilo je primjenjivo u svim onim slučajevima kada poslodavac raspoređuje radnika na godišnji odmor, a ne onda kada poslodavac odobrava zahtjev radnika za godišnjim odmorom (u tom slučaju ne vrijedi pravilo 15 dana prije korištenja godišnjeg odmora).

Iznimno od pravila da se godišnji odmor mora iskoristiti najkasnije do 30.6. iduće godine, radnik koji svoj godišnji odmor iz prethodne godine, zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, nije mogao iskoristiti do 30.6. ili mu ga poslodavac nije omogućio do tog datuma, radnik ima pravo iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se vratio na rad. Npr. ako se radnica vrati na rad 1. listopada imat će pravo iskoristiti neiskorišten i godišnji odmor za prethodnu kalendarsku godinu i to do kraja godine. Isto pravo imat će takva osoba koja se npr. vrati na rad 1. ožujka, ali joj poslodavac nije omogućio korištenje godišnjeg odmora do 30. lipnja. I ona će moći koristiti godišnji odmor iz prethodne godine sve do konca godine u kojoj se vratila. Međutim ovo pravo nije dano i radnicima koji godišnji odmor nisu iskoristili zbog bolovanja. Oni neiskorišteni godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora moraju iskoristiti do 30. lipnja.

Nadam se da sam umirila našeg slušatelja. Neiskorišteni godišnji odmor od ove godine, moći će iskoristiti u prvom polugodištu iduće godine, a sve u dogovoru s poslodavcem.

***
“S pravom o pravu – informacije o pravnim temama” pravnice Marte Šimrak Lukavski emitira se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na portal@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja