Budi dio naše mreže

Petkom u 16:30 na Hrvatskom katoličkom radiju emitira se emisija "S pravom o pravu - informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski". U emisiji se govori o različitim pravnim temama iz područja građanskog prava koje će slušateljima olakšati snalaženje u životnim poteškoćama.

/ im

Nakon smrti ostavitelja, njegovu imovinu nasljeđuju zakonski ili oporučni nasljednici, naravno ako ih ostavitelj ima. Međutim, što se događa ako ostavitelj nema nasljednika? Što je s njegovom imovinom?

Imovinu bez nasljednika nazivamo ošasnom imovinom.

U tom slučaju, ostaviteljeve nekretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad na čijem se području nalaze, a pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti imao prebivalište na području Republike Hrvatske.

Međutim, ako ostavitelj u trenutku smrti nije imao prebivalište na području Republike Hrvatske, a imao je boravište, pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti imao boravište na području Republike Hrvatske.

Može se dogoditi da ostavitelj u trenutku smrti na području Republike Hrvatske nije imao ni prebivalište niti boravište, pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti bio upisan u knjigu državljana Republike Hrvatske.

U praksi se često događa i da se oporučni ili zakonski nasljednici odreknu nasljedstva zbog dugovanja ostavitelja, pa takva ostavina, uključujući i dugove prelazi na općinu odnosno gradove koji nemaju prava na odricanje od nasljedstva. 

Pozicija općine odnosno grada u tom slučaju je nezavidna, obzirom da općina ili grad nemaju izbora i moraju prihvatiti pravne posljedice koje iz navedenog proizlaze, odnosno odgovaraju za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, cijelom svojom imovinom, jednako kako bi odgovarali i drugi nasljednici da su se prihvatili nasljedstva.

***
S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski emitirat će se svakog petka u 16:30 na Hrvatskome katoličkom radiju, a slušatelji svoja pitanja i prijedloge tema mogu slati mailom na info@hkm.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja