Budi dio naše mreže

EKVADOR Misijski centar kao spas iz moralnog siromaštva

Misiju 'Krist Misionar Molitelj' u Ekvadoru osnovala je s. Lenka Čović iz Splita prije 20 godina. Zajednica danas djeluje u glavnom gradu Quitu na više lokacija, sa željom da pomogne materijalno i moralno osiromašenom društvu, osobito mladima koji se nalaze u teškim životnim okolnostima.

/ Tihana Semijalac

Upoznali smo misiju ‘Krist Misionar Molitelj’ u Ekvadoru koju je posjetila naša gošća u emisiji Put pod noge prim. mr. Duška Markov-Glavaš, specijalist otorinolaringolog i citolog iz Dječje bolnice ‘Srebrnjak’.

Misiju je osnovala s. Lenka Čović iz Splita prije 20 godina. Zajednica danas djeluje u glavnom gradu Quitu na više lokacija, sa željom da pomogne materijalno i moralno osiromašenom društvu, osobito mladima koji se nalaze u teškim životnim okolnostima. S. Lenka se bez straha suočava s bandama, ovisnicima, svodnicima, pomažući mnogima da izađu iz začaranog kruga ovisnosti i nasilja, a djevojkama da pronađu izlaz iz pakla prostitucije.

“To je najveći problem”, svjedoči prim. Markov-Glavaš, ističući posebno velik problem sa seksualnim nasiljem i drogom. Stoga je s. Lenka u sklopu misije osnovala vrtić te osnovnu i srednju školu koju pohađa oko 400 djece teškog socijalnog stanja.

Volonter ili turist tamo je uvijek u pratnji domaćina kako bi ga se zaštitilo od sveprisutnog nasilja. Prim. Markov-Glavaš je, volontirajući, nekoliko puta imala i ambulantu u ovoj misiji. “Zdravstvo je tamo jako skupo, nije kao kod nas. Imate bogate i sirotinju, sirotinja dobije nešto nužno, no velika je razlika”, navodi.

Usprkos socijalnim problemima i materijalnoj neimaštini, misija ‘Krist Misionar Molitelj’, kao i mnoge druge diljem svijeta, poučava nas skromnosti i jednostavnosti života, otvorenosti duha, predanosti Božjoj volji te donosi plodove nastojanja misionarki da brojnoj djeci pruže obrazovanje i spas iz razorenih obitelji.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja