Budi dio naše mreže

U emisiji HKR-a "Pod križem", u utorak 21. veljače, o važnosti Pepelnice i korizme govorio je vlč. Branimir Budinski, župnik Župe sv. Josipa radnika u zagrebačkim Gajnicama.

/ mp

Vlč. Budinski osvrnuo se na misu na Čistu srijedu, odnosno Pepelnicu, kada ćemo na čelu primiti znak križa pepelom ili biti po glavi posipani njime kako bi se prisjetili početka stvaranja i početka poziva.

“U svaki taj poziv utkan je element nedostatnosti, nedovršenosti. U misi se izostavlja pokajnički čin kojega nadomješta obred pepeljenja koji dolazi nakon evanđelja u kojem svećenik govori: Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti. Ili drugi obrazac: Obrati se i vjeruj evanđelju. To obrati se, znači vrati se Bogu. Bog je tvoj početak. Kao da se prisjećamo da smo prah i da smo nedostatni te tek kad se vratimo Bogu dolazimo k sebi. Postajemo ono za što smo stvoreni”, istaknuo je vlč. Budinski.

Vlč. Branimir Budinski

Kako je objasnio, vrijeme korizme je vrijeme posta, molitve i prilike za milostinju.

“Vjerujem kako je sve nas ovo vrijeme korizme zateklo. Brzo izađemo iz božićnog vremena u vrijeme kroz godinu i dođemo do vremena korizme vrlo brzo. Dočekamo ga nespremni i s nedorečenim odlukama. I zaista je tako jer najlakše je o postu govoriti kad smo siti. A pogotovo danas kad smo svega siti: sve čujemo, sve vidimo, sve znamo… Rekao bih da nama nedostaje gladi. Pepelnica nas poziva na post koji podrazumijeva uzdržavanje od hrane i to jednom u danu. Mi gledamo na post kao na priliku da malo odahnemo, da se sklonimo u samoću, obnovimo snagu, ali nemojmo zaboraviti da se to čini s Bogom.”

Vlč. Branimir Budinski istaknuo je kako Isus u evanđelju prve korizmene nedjelje kaže svojim učenicima da otpočinu malo, ali ne u svojoj samodostatnosti već u zajedništvu s Bogom.

“Otpočinuti znači da ideš u mjesto na kojem se nalazi đavao. U postu te Bog dovodi na mjesto kako bi tvoje rane isplivale na površinu. Post nije prilika kako kako bismo pokazali Bogu kako možemo bez nečega te post nije pumpanje ega već otkrivanje onoga šo je najnesavršenije u tvome biću, odnosno nalaženje s đavlom, to je boj u području tvoga bića.”

Prema riječima vlč. Budinskog, korizma je priprema za borbu protiv đavla te je potrebno ući u taj boj i obnoviti snage kako ne bi bili duhovno mrtvi.

Cijelu emisiju “Pod križem” pogledajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja