Budi dio naše mreže

I ti ćeš, kao sveti Franjo Ksaverski, pokušavati za Krista osvojiti druge živote i druge države, a možda nećeš uspjeti; i ti ćeš možda umrijeti na pragovima neosvojenih snova i neostvarenih želja, ali, prijatelju, ne brini!

/ dt

Sveti Franjo Ksaverski i (ne)uspjeh

Franjo Ksaverski je bio veliki borac za duše i izniman misionar. Proučavatelji njegova života i djela ističu da je za Krista privolio i krstio čak 30 000 duša. Nakon Indije i Japana, pošao je u daleku Kinu da i tamo donese Krista. Bio je odveć zahvaćen njime. Budući da je Isus bio u njegovu srcu, on je želio navijestiti spasenje i Isusa donijeti svima. No, Franjo Ksaverski je doživio neuspjeh: nisu mu dopustili da uđe u Kinu.

Tužan, pred pragom Kine, sveti Franjo umire

Umro je pred obalama te velike države, a da nikad nije mogao Isusa predstaviti kineskom narodu. Tužan, pred pragom Kine, sveti Franjo umire; umire s osjećajem da ništa nije učinio i da je sve bilo uzalud. Nitko toliko nije bio blizu Kine da joj navijesti Krista kao sveti Franjo Ksaverski, ali ni on nažalost nije uspio u svom hvalevrijednom naumu.

No, unatoč tom neuspjehu, Franjo Ksaverski je uspio u nečem drugom: pustio je Krista u svoje srce; dopustio je Kristu da se nastani i zauvijek boravi u njegovu srcu. To je barem mogao, a upravo je u tome sadržana sva ljepota čovjekova života i postojanja.

Puno je važnije da Krist osvoji tvoje srce nego da ti cijeli svijet osvojiš za njega

I ti ćeš, kao sveti Franjo Ksaverski, pokušavati za Krista osvojiti druge živote i druge države, a možda nećeš uspjeti; i ti ćeš možda umrijeti na pragovima neosvojenih snova i neostvarenih želja, ali, prijatelju, ne brini! Puno je važnije da Krist osvoji tvoje srce nego da ti cijeli svijet osvojiš za njega. Dopusti Kristu da ponajprije dođe u tvoje srce, pa će taj isti Krist naći načina i doći u srca drugih ljudi. Zato, sveti Franjo Ksaverski, nisi trebao biti tužan što si umro na pragu Kine, a da im nisi uspio navijestiti Krista, već trebao si biti sretan što si Krista pustio u svoje srce i po njemu postao svet.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 12 nadahnutih knjiga, a pisao je i za katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Čitluk (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja