Budi dio naše mreže

"Sveti Ivan od Križa može i tebi poslužiti kao primjer, jer i tvoje boli, umjesto gorčinom, mogu uroditi najljepšim pjesmama", piše fra Goran Azinović.

/ mdj

Sveti Ivan od Križa je španjolski karmeličanin i naučitelj Crkve, a ubraja se i u najveće pjesnike među svecima. Njegova je poezija protkana mistikom pa prevoditelji ističu da je Ivanove pjesme teško prevesti na druge jezike, jer gube dubinu i smislenost koju imaju u španjolskom govornom izričaju. Ivanove pjesme nisu posvećene ljudima, već Bogu, a simboliziraju mistični odnos između osoba koje se vole. Pišući prekrasne pjesme, sveti Ivan je svoju dušu prepuštao Božjim zagrljajima. 

Sveti Ivan od Križa može i tebi poslužiti kao primjer, jer i tvoje boli, umjesto gorčinom, mogu uroditi najljepšim pjesmama

No, malotko zna odgovor na pitanje kada je svetac uopće počeo pisati poeziju? Premda većina književnika piše u dokolici ili u miru i ljepoti prirode, Ivan je pjesme počeo pisati tek – u samici, u zatvoru. Budući da je htio reformirati Red karmeličana i vratiti mu stegu i siromaštvo, braća koja su vodila lagodan život nisu željela ni pomisliti na reforme pa su uhitili budućeg sveca zatvorivši ga u pljesnivi i prljavi zatvor u Toledu. Tu su ga okrutno bičevali i držali u neljudskim uvjetima. Optužujući ga za herezu, braća su se pozivala na tadašnjeg papu Grgura XIII., govoreći da je i on protivnik Ivanovih reformi. Baš kad je prolazio kroz najteže životno razdoblje, križ i samoću, sveti Ivan nije uranjao u more očaja i gorčine, već, nastojeći zadržati mir, kreće s pisanjem pjesama. Duša mu je propjevala u trenutcima najveće boli. Dok bi mnogi na njegovu mjestu plakali i očajavali, iz Ivanove ponizne duše izvirale su divne pjesme. Sveti Ivan od Križa može i tebi poslužiti kao primjer, jer i tvoje boli, umjesto gorčinom, mogu uroditi najljepšim pjesmama.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 20 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja