Budi dio naše mreže

Kad danas čujemo riječ „razvod“, odmah pomislimo na raspad nečijeg braka ili krah jedne ljubavi. Ta pomalo ružna riječ sa sobom već nosi tjeskoban prizvuk i surovo značenje. No, postoje i druge vrste razvoda. Postoje razvodi koji donose blagoslov. Pisac duhovne biografije svetoga Franje Asiškoga, Ignacio Larranga, pomno opisuje razvod ovog velikog sveca. Pitate se od koga se točno sveti Franjo razveo?! A pravo pitanje zapravo glasi: od čega se ovaj svetac „razveo“?

/ mp

Naime, sveti Franjo se „razveo“ od novca! Zauvijek je prekinuo sve veze i odnose koji su ga vezali uz novac. Odbacio je novac, odbacio je taj zamamni metal. Nakon svoga obraćenja, nikad ga više nije uzeo u ruke. Potpuno je „raskinuo“ sve veze s novcem i blagodatima koje novac nosi sa sobom. 

Kada se „razveo“ od novca, sveti Franjo Asiški je „oženio“ jednu lijepu, ali skromnu gospođu, a ta se gospođa zove Siromaštvo.

Ovaj svetac ljubavi nije na ovom svijetu ništa mrzio kao novac. Shvatio je da je svemoćan samo Bog, a ne novac. Kada se „razveo“ od novca, sveti Franjo Asiški je „oženio“ jednu lijepu, ali skromnu gospođu, a ta se gospođa zove Siromaštvo. Sveti Franjo je svim srcem bio vjeran gospođi zvanoj Siromaštvo, osim nje nije imao ništa. Čak i kad je umirao, umirao je na zemlji dotičući prah. Eh, kada bismo se svi razveli od grijeha, a vjenčali za dobro… Divno bi bilo kada bismo se i mi razveli od novca poput svetog Franje, a svesrdno uzljubili ne toliko otmjenu, ali poniznu gospođu zvanu Siromaštvo i ostali joj vjerni do kraja života, dok nas smrt ne rastavi. 

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 14 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Krista Kralja u Čitluku (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja