Budi dio naše mreže

Pariški nadbiskup i kardinal Katoličke crkve Pierre Veuillot obolio je. Liječnici su mu dijagnosticirali najteži oblik karcinoma. Strašna i neizlječiva bolest naglo poput vatre ulazi na vrata kardinalova života i nemilosrdno „guta“ njegovo tijelo.

/ dt

Suobliči se s Kristom po patnji i križu

Njegovo ime je Pierre Veuillot. Sigurno niste nikada čuli za njega. Tko je zapravo on? Veuillot bijaše pariški nadbiskup i kardinal Katoličke crkve. Bio je obrazovan, pobožan i potpuno predan Bogu. Relativno mlad postaje nadbiskupom, a nakon samo godinu dana dobiva i kardinalsku čast, čime postaje jedan od najmlađih francuskih kardinala. Znate da biskupi nose križ na prsima. I Veuillot ga je nosio. Križ je svakodnevno bio u njegovim rukama, ali i na njegovu srcu. Svi biskupi nose križ na srcu.

Liječnici su mu dijagnosticirali najteži oblik karcinoma

No, najednom, preko noći, sve se mijenja! Veuillot je odjednom obolio. Liječnici su mu dijagnosticirali najteži oblik karcinoma. Strašna i neizlječiva bolest naglo poput vatre ulazi na vrata kardinalova života i nemilosrdno „guta“ njegovo tijelo. Pada na ležaj, na postelju… Premda se bori ne odustajući olako od života, ali je nemoćan i umire. Budući da je bolest bivala sve jača i razornija, ubija njegovo tijelo, ali ne i dušu. Njegova smrt bijaše uistinu velik šok za sve: šok za njegove svećenike, šok za obitelj, šok za naciju. Otišao je brzo, čak i prebrzo…

Sad sam još više biskup i kardinal, jer Isus mi je darovao najveću čast – da se suobličim s njim po patnji

Je li preuranjena smrt bila šok i za samog Veuillota? Dok je umirao, ovo je rekao: „Znate, lijepe su časti i titule. Lijepo je križ nositi na prsima, ali sada je križ u meni, u mojem životu, u mojem tijelu. Križ je zbilja u meni. Sad sam još više biskup i kardinal, jer Isus mi je darovao najveću čast – da se suobličim s njim po patnji.“ Veuillot umire u potpunom predanju i vjeri u Krista. Umire na ležaju nemoćan, ali moćnog srca. Bio je to kardinal s križem na prsima, ali i u prsima. Možda će i u tvojem životu svanuti dan kada ćeš morati opravdati taj križ koji nosiš na prsima. Pravi križevi idu pod kožu, baš kao i ljubav.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 12 nadahnutih knjiga, a pisao je i za katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Čitluk (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja