Budi dio naše mreže

Život teče poput rijeke i ne možeš ga zaustaviti, zato rasti paralelno sa svojim životom! Nemoj dopustiti da tvoj život bude vlak koji je otišao, a ti ostao na stanici.

/ dt

Novi početak

Nedavno sam pronašao jednu knjigu neobičnog naslova Tek vjenčani, a što sad? Vjenčanje nije kraj, već početak novog, uzbudljivog putovanja. Profesor na doktorskom studiju nedavno nam je rekao: „Kad doktorirate, mislit ćete da ste nešto završili, a to je tek početak.“ Osnovna škola nije kraj, ona je samo uvod u srednju, a srednja je uvod u fakultet i svaki trenutak je kontinuirani početak. To vrijedi i za svećenički poziv, a naslov knjige tada bi glasio Tek zaređen, a što sad? I, doista, što sad?! Stupanje u svećenički red početak je novog života, kao i stupanje zaručnikȃ u brak. Nakon što završe fakultet, mnogi odmah žele najbolje radno mjesto, ali ti si tek na početku i uvijek ćeš biti na početku.

Nakon što završe fakultet, mnogi odmah žele najbolje radno mjesto, ali ti si tek na početku i uvijek ćeš biti na početku.

Sveti Franjo Asiški znao je često govoriti braći: „Dosad da smo jedva što učinili, počnimo ispočetka!“ Neprekidno je pozivao na novi početak, ali i opominjao braću da su stalno na početku, ma što god činili. Ljudi su uvijek početnici. Pa i svako novo jutro simbolizira novi početak. Život je dinamično kretanje, jer čovjek nikad u potpunosti ne miruje. I ova korizma simbol je novog početka, novih odluka, ali i odricanja. Jedan profesor nam je govorio: „Nema stagniranja, nema odmaranja: ili napreduješ ili nazaduješ. Nema sredine! Nema zaleđenog vremena u kojem možeš samo mirovati.“ Život ti ne dozvoljava da napraviš pauzu, nema timeouta. Život teče poput rijeke i ne možeš ga zaustaviti, zato rasti paralelno sa svojim životom! Nemoj dopustiti da tvoj život bude vlak koji je otišao, a ti ostao na stanici. Slično je i sa tvojim pozivom, bio on svećenički ili bračni, moraš uvijek iznova počinjati! Moraš se iznova zaljubiti u to što jesi! Samo ako se zaljubiš u to što si postao, to ćeš i ostati. Nemoj ništa u svome životu uzimati zdravo za gotovo, a pogotovo svoj život i svoj poziv! Budi svjestan da svaki dan moraš iznova koračati, jer živjeti znači koračati prema cilju, koračati prema Bogu.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 12 nadahnutih knjiga, a pisao je i za katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Čitluk (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja