Budi dio naše mreže

Kršćani kao da više ne znaju činiti dobro, već u svemu ponajprije prepoznaju zlo i to zlo međusobno komentiraju. Kršćani više nalikuju radaru koji traži tuđe greške, traže samo zlo. A najvažnija zadaća svakog kršćanina je činiti dobro i ljubiti, jer samo ljubav čovjeka mijenja nabolje.

/ dt

Najvažnija zadaća svakog kršćanina je činiti dobro i ljubiti

Danas među ljudima sve više vlada mentalitet protivljenja. Što to znači? Naime, ljudi nađu smisao svoga života samo ako se protiv nečega bore, samo ako se nečemu ili nekomu protive. Nažalost, i kršćanstvo sve više poprima obrise toga mentaliteta, ono sve jače biva zahvaćeno mentalitetom protivljenja. Kršćani kao da više ne znaju činiti dobro, već u svemu ponajprije prepoznaju zlo i to zlo međusobno komentiraju. Kršćani više nalikuju radaru koji traži tuđe greške, traže samo zlo. A najvažnija zadaća svakog kršćanina je činiti dobro i ljubiti, jer samo ljubav čovjeka mijenja nabolje.

Lako je kritizirati ovaj svijet, ali usudi se svojim djelima učiniti ovaj svijet boljim i plemenitijim mjestom za život

Prvi kršćani su očarali ondašnji svijet ne zato što su neprestano kritizirali zlo (moralizirali), već upravo zato što su ljubili i činili dobro. Njihova ljubav i milosrđe zadivili su Rimsko carstvo. Sličnom mišlju za života se vodio i veliki njemački književnik Johan Wolfgang von Goethe. Naime, Goethe nikad nije gubio ni vrijeme ni snagu na rasprave koje ne vode u ljepšu budućnost. On nikad nije kritizirao niti je nalazio sugovornike koji su se samo žalili na ovaj svijet i ljude što u njemu žive, nego je razgovarao jedino s onima koji žele stvarati, koji žele pomagati, koji žele ljubiti. On nije gubio vrijeme na zlo u svijetu, već je tražio način kako da bude više dobra. Lako je biti protiv nečega ili nekoga, ali hajde budi za nešto ili za nekoga! Lako je rušiti, ali budi junak i stvaraj! Lako je kritizirati ovaj svijet, ali usudi se svojim djelima učiniti ovaj svijet boljim i plemenitijim mjestom za život. Budi hrabar, usudi se!

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 14 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Krista Kralja u Čitluku (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja