Budi dio naše mreže

Križ je simbol po kojemu se kršćani raspoznaju u ovome svijetu, ali i predivan znak tvoga spasenja, tvoga otkupljenja. Na križu si, čovječe, otkupljen i oslobođen duga. Kardinal Karl Lehmann kaže kako je križ vrhunac nasilja, ali i njegov kraj. No, Isus je to nasilje preobrazio u ljubav. Nema više osvete. Isus je skršio svaku osvetu. Zato koliko god bio težak tvoj križ, ne smiješ ga promatrati kao vrhunac nasilja ili patnje, već kao početak ljubavi.

/ mp

Govoreći o križu, Lehmann ističe još jednu lijepu zanimljivost. Naime, križ ima svoju melodiju, križ „proizvodi“ određeni zvuk. Čovjek vidi samo neke križeve: razne tragedije, potonuća i posrnuća, ali koliko je prigušenih jecaja i tihe melodije koje ne čuje nitko osim Boga?! Koliko je nečujnih krikova skriveno u dubinama tvoje duše i tvoga bića?! Kada bi čovjek mogao uglazbiti svoje postojanje, svaki bi život bio svojevrsna melodija križu, jer bol i patnja su note kojima se piše pjesma vječnosti. Jednoga dana sve tvoje boli i patnje pretvorit će se u najljepšu melodiju beskraja. 

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 18 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja