Budi dio naše mreže

Ni slava, ni oružje, ni novac, ni sve bogatstvo ovoga prolaznog svijeta ne može te, čovječe, ispuniti ni obradovati kao što to može učiniti dobri Bog. Naspram Boga i njegove neograničene ljubavi tvoj je život jedno veliko ništa, bez Boga tvoj je život omeđen ogromnom prazninom.

/ dt

Život bez Boga i nije život! Čovjek koji živi bez Boga kao da živi bez temelja i najdubljeg smisla svoga bića. Bez Boga je sve besmisleno.

Sveti Ignacije Loyola se obratio u svojoj dvadeset i šestoj godini. Život prije obraćenja – skoro tri desetljeća – može se sažeti u jednu rečenicu, a ona glasi: „Do svoje dvadeset i šeste godine bio je čovjek odan taštinama ovoga svijeta, a nadasve je uživao u vježbanju oružjem, vođen velikom i ispraznom željom da stekne slavu.“ Velik dio njegova života, odnosno dvadeset i šest godina sadržan je u ovoj jednoj jedinoj rečenici.

Život bez Boga nije vrijedan spomena.

Sveti Ignacije ovime je želio kazati kako je sve bez Boga bilo uistinu nevažno i besmisleno. Njegova prošlost i njegov život bez Boga uopće nisu bogati, nisu bili ispunjeni. Iz riznice svoje prošlosti on drugima ništa i ne može ponuditi, jer ta riznica sadrži samo taštinu grijeha i ispraznu želju za slavom. Život bez Boga nije vrijedan spomena.

Ni slava, ni oružje, ni novac, ni sve bogatstvo ovoga prolaznog svijeta ne može te, čovječe, ispuniti ni obradovati kao što to može učiniti dobri Bog. Naspram Boga i njegove neograničene ljubavi tvoj je život jedno veliko ništa, bez Boga tvoj je život omeđen ogromnom prazninom. Ovo što vrijedi za svetoga Ignacija vrijedi za tebe, za mene, za sve nas – život bez Boga je promašen i isprazan. Tvoja biografija je nepotpuna i nevažna ako Bog nije središte tvoga života.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 14 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Krista Kralja u Čitluku (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja