Budi dio naše mreže

Najljepšu sliku o Svetom Trojstvu dao je teolog Istočne Crkve, mistik Šimun.

/ dt

Duh Sveti kršćanima katkad izgleda dalek, nedostižan, a govor o njemu poprilično neshvatljiv. Donekle je moguće razumjeti tko je Otac i tko je Sin, ali Duh Sveti nerijetko je nepoznanica. U otajstvo Svetog Trojstva nikad nećeš moći do kraja proniknuti, ali najljepšu sliku o Svetom Trojstvu dao je teolog Istočne Crkve, mistik Šimun. Živio je u Bizantskom Carstvu ponajprije kao monah, a zatim i kao opat jednog samostana u Carigradu. Mistik Šimun Duha Svetoga predstavlja u obliku ključa. Naime, Duh Sveti simbolizira ključ, Sin vrata, a Otac kuću.

Da bi se ušlo u kuću, potreban je odgovarajući ključ

Zar Isus nije sebe opisao kao vrata kroz koja prolazimo?! Zar nije rekao da u kući Očevoj ima mnogo stanova? Ali da bi se ušlo u kuću, potreban je odgovarajući ključ. To je predivna slika Svetoga Trojstva, ali i Duha Svetoga. On je ključ tvoga vječnoga života. Samo ti Duh Sveti može otvoriti riznicu duhovnih darova i plodova. Živjeti bez Duha Svetoga znači živjeti van Očeve kuće. Zato budi otvoren snazi i sili Duha Svetoga, jer on je ključ tvoga vječnog života.

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 18 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Krista Kralja u Čitluku (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja