Budi dio naše mreže

Dok smo kao djeca čitali ili slušali razne priče o kraljevima, svatko je zasigurno barem jednom poželio biti kralj. No, čovjek uistinu može biti kralj; čak može imati i vlastite podanike. Ali to kraljevstvo ne nalazi se negdje daleko, ti podanici, vjerovali ili ne, uopće nisu ljudi. Pitate se kako je to moguće?! Odgovor se krije u idućoj priči.

/ mp

Naime, šetajući šumom jednog jutra, pobožni dominikanac Johannes Tauler naišao je na skromnog pastira, pa ga je znatiželjno upitao: „Tko si ti?“ Pastir je rekao: „Ja sam kralj.“ A na Taulerov upit gdje se točno nalazi njegovo kraljevstvo, pastir je odgovorio: „Moje kraljevstvo se nalazi u mom srcu.“ Tauler ga je zatim začuđeno upitao: „A gdje su ti onda podanici?!“ Pastir mu odvrati: „Moji podanici su moje želje, moje sklonosti i strasti. Njih ja svakodnevno moram uspješno svladavati.“

Nemoj vladati svijetom i ljudima, već suvereno vladaj svojim srcem i svojim manama.

Ovaj pastir bijaše doista moćan kralj, jer zavladao je najintrigantnijim i najtežim kraljevstvom, a to je njegovo vlastito srce. Pastir je pobijedio svoje najljuće neprijatelje, a to su upravo njegove strasti i požude. Zato i ti budi kralj nad svojim srcem i nadmoćno pobijedi sve svoje neprijatelje! Nemoj vladati svijetom i ljudima, već suvereno vladaj svojim srcem i svojim manama. Ako to uspiješ učiniti, živjet ćeš i umrijeti kao kralj. 

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 12 nadahnutih knjiga, a pisao je i za katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje kao župni vikar u župi Čitluk (BiH).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja