Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo:

  • 2. travnja 1991. u istočnoj Slavoniji rasla je napetost, zatvorene su ceste koje su Vukovar povezivale s Vinkovcima, Osijekom i Daljom. Vukovar je okružen barikadama i gotovo potpuno blokiran. U Vukovaru je boravio Slavko Degoricija. U Borovu Selu i Bršadinu, koji su bili u središtu nemira u Slavoniji pucalo se s barikada. U Borovu Selu pojavio se Vojislav Šešelj i njegovi naoružani dobrovoljci. 
  • Na zgradi mjesne zajednice u Tenji izvješena je srpska zastava, barikade su postavljene na ulazu u selo. Srbi su razorili dio pruge Trpinja – Borovo. Barikade su postavljene i na cesti Petrinja – Kostajnica. Ceste oko Plitvica blokirane su, a pripadnici JNA dežurali su i kod plitvičke pošte i hotela „Plitvice” zajedno sa snagama MUP-a. Specijalci MUP-a napustili su Plitvice. 
  • U Kninu su minirane tri kuće, dvije vlasnika Hrvata i jedna kuća Albanca. Iz vatrenog oružja u Kašiću kod Benkovca ranjen je Slovenac Petar Vrečko, dok se vozio u svom automobilu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja