Budi dio naše mreže

Ključna riječ: mudrost

Priča o potrazi za poslom

Dijete koje se mazi i pazi i kome se daje sve što poželi obično razvija takav mentalitet da misli da ima pravo na sve i uvijek sebe stavlja na prvo mjesto, ignorirajući napore svojih roditelja. Takav pristup ni na koji način ne pomaže djeci.

Razvoj vrlina

Benjamin Franklin je sustav ovih 13 vrlina stvorio u svojoj - 20. godini. Vrijedi ih usvojiti.

Cipele starog seljaka

Mladi student pošao je u šetnju sa svojim profesorom. Dok su tako šetali i razgovarali, ugledaše pored puta par starih cipela koje su, po svemu sudeći, pripadale siromašnom seljaku koji je u blizini radio u polju i koji je privodio kraju svoj posao.

Mudrosna literatura Staroga zavjeta sadrži poeziju Božjeg govora koji oduzima dah

Biblijski se autori nisu bojali postavljati teška pitanja. Zapravo su osporavali neadekvatno razumijevanje mudrosti i nedovoljne odgovore na pitanja o značenju patnje, umanjenja i smrti. To je, na primjer, očito slučaj u Jobovoj knjizi. Pitanje iza knjige o Jobu je zagonetka pravednika koji pati. Za mudra čovjeka postoji određena poniznost. Nije u našoj moći znati sve stvari, ali moramo odlučiti što ćemo učiniti s vremenom koje imamo.

Kako biti civilizirani čovjek i dobar kršćanin u vrijeme nepravde i bolesti?

"Ako poželiš biti nepristojan prema ikome, promotri dobro sebe, kome se obraćaš i kakve su okolnosti. Iako jezik kosti nema, slama ih kada god je upotrijebljen, a jabuke koje jedeš sve su oblikovane drvom na kojem rastu. Pa ako i imaš, igrom slučaja, naklonost prevrtljive sreće, ne podsmjehuj se onima koje je ostavila", dio je to mudrosti iz srednjovjekovne knjige "Urbanus Magnus", odnosno "Knjiga civiliziranoga čovjeka", a koje nam mogu poslužiti i u ovoj, nepredvidljivoj 2020. godini.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja