Budi dio naše mreže

9. lipnja 1990. u izjavi za Večernji list predsjednik Srpske demokratske stranke Jovan Rašković naglasio je da će zastupnici SDS-a sudjelovati u radu Sabora SR Hrvatske na sjednici zakazanoj za 20. lipnja. Time će biti odmrznuti odnosi te stranke sa Saborom SR Hrvatske, koji su prekinuti nakon napada na predsjednika SDS-a u Benkovcu Miroslava Mlinara te je dodao: „Ne moramo se u svemu slagati, ali moramo poštovati novoizabranu vlast u Hrvatskoj i s njom surađivati. Također je za našeg zastupnika predviđeno jedno od potpredsjedničkih mjesta u novom hrvatskom Saboru." Upravo je Raškoviću pripalo to potpredsjedničko mjesto.

/ Borna Marinić

 Istog dana u Benkovcu je pred više stotina građana održana osnivačka skupština ogranka HDZ-a za mjesnu zajednicu Benkovac. Za razliku od osnivačke skupštine za općinu Benkovac, taj je skup protekao mirno. Za predsjednika je izabran Miljenko Marinović. Istovremeno u Grubišnom Polju i Podravskoj Slatini osnovane su podružnice SDS-a.

9. lipnja 1991. obilježena je 120 godišnjica rođenja Stjepana Radića. Središnja proslava održana je u Radićevu rodnom selu Trebarjevu Desnom, dvadesetak kilometara od Siska. Na narodnoj svečanosti kojoj je prisustvovalo više od 10.000 žitelja Posavine te delegacije iz drugih dijelova Hrvatske, govorili su predstavnici Radićeva rodnog sela, predstavnici političkih stranaka te predsjednik Sabora RH dr. Žarko Domljan.

Istog dana u Lepoj Bukvi kod Krapine u nazočnosti desetak tisuća građana služena je spomen-misa nad zajedničkim grobom 21 bosansko-hercegovačkog franjevca, koji su ubijeni u noći između 4. i 5. lipnja 1945. u Maceljskoj buni. Misu je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal dr. Franjo Kuharić. Istog je dana Franjo Kuharić, povodom 750-godišnjice prvog spomena mjesta i crkve Majke Božje u Čučerju, blagoslovio novi kip Majke Božje, predvodeći svečanu misu zahvalnicu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja