Budi dio naše mreže

Ključna riječ: istina

Istina i iluzije

Istina je teška. Iluzije su ugodne. Stoga nije nimalo iznenađujuće da će ljudi često izbjegavati istinu i tražiti iluzije. Ali iluzije nisu održive. Istina, iako teška, ne samo da je održiva, nego i nagrađuje. A među njenim nagradama je i radost.

Istina, dobrota, ljepota i euharistija

Ponekad trčimo za Bogom, ali i On kao da trči za nama – poput skrivača – i priznali mi to ili ne, često smo oduševljeni neizvjesnošću tog skrivanja pa traženja. Skrivamo se od Boga na neko mjesto za koje mislimo da nas neće pronaći. On nas pronalazi, a mi smo iznenađeni kada to učini. Onda On ode i sakrije se, ali tek toliko da nam bude mali izazov, da igra bude zanimljiva. Mi opet prolazimo pokraj Njega i opet ne primjećujemo da nam je tako blizu.

Istinita vjera oslobađa

„Čovjek je rođen slobodan, a posvuda je u okovima” – rekao je Jean-Jacques Rousseau u Društvenom ugovoru. Ali zar zbilja čovjek ne može biti slobodan u okovima, a da je baš gospodar neslobodan? Nije li ego naš najveći idol i zar se njega ne oslobađamo baš služeći?

Istina i istinitoljubivost

„Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas." Ovaj isječak dijaloga dolazi iz razgovora između Poncija Pilata i Isusa na Veliki petak. Nakon što je upitao Isusa: "Što je istina?" Pilat se udaljio od njega. Nije čekao da čuje odgovor. Nije li ga zanimao odgovor? Ili je, cinično, vjerovao da ga nema? Možda Pilat nije mislio da istina uopće postoji.

5 laži o vama kojih se možete osloboditi kroz spoznaju jedine Istine

Mnogi smo vjerojatno sami sebe uhvatili u "nevinim" tzv. bijelim lažima, ponekad ih izgovaramo jer je tako lakše, ponekad jer ne znamo drugačije. No što kada se te laži pretvore u mišljenja i to mišljenja o nama samima? Što kada više ne znamo tko smo zaista jer smo svoj identitet poistovjetili s društvom u kojem se nalazimo, poslom koji radimo ili pak stvarima koje posjedujemo? Postoji li izlaz iz iskrivljene percepcije o tome tko smo i tko bismo trebali biti?

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja