Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ispovjedna-tajna

U pojedinim slučajevima neće vrijediti ispovjedna tajna?

Ovih dana imali smo prilike čitati kako će Europska unija u pojedinim slučajevima ukinuti ispovjednu tajnu, odnosno sakramentalni pečat. Istražili smo može li civilna vlast bilo koje vrste odrediti da se sakramentalni pečat mora otkriti u teškim slučajevima poput zlostavljanja djeteta ili kojeg drugog kaznenog djela. Donosimo i razliku između pojmova ispovjedna tajna i sakramentalni pečat.

Dvije američke države traže ukidanje ispovjedne tajne

Dvije američke savezne države, Delaware i Vermont, razmatraju ukidanje svake zakonske zaštite za svećenika koji u ispovjedaonici dozna za spolno zlostavljanje, a ne prijavi ga civilnim vlastima. Katolički biskupi upozorili su da su prijedlozi tih zakoni kanonski neprihvatljivi, neustavni, da dovode svećenike u zakonsku opasnost te ugrožavaju povjerenje pokajnika.

Francuska država od Crkve traži ukidanje ispovjedne tajne

Francusko izvješće o svećeničkom zlostavljanju prilika je da se pogode temelji Katoličke Crkve. Nezavisno povjerenstvo koje je pripremilo Sauvéovo izvješće traži ukidanje ispovjedne tajne. Predsjednik Francuske biskupske konferencije nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort govori o "užasu i zaprepaštenju", dok ga ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin poziva da ga podsjeti da se "svećenici ne mogu smatrati iznad zakona", a glasnogovornik vlade Gabriel Attal Crkvu upozorava da "ništa nije jače od zakona Republike".

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja