Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ime-isusovo

Sv. Bernardin Sijenski širitelj pobožnosti Imenu Isusovu

Bernardin je kao dijete ostao siroče te je djetinjstvo proveo u Sijeni, gdje su ga odgojile dvije tetke. Nakon studija književnosti i filozofije pristupio je Franjevačkom redu i nastavio svoje školovanje. Osobnim primjerim zalagao se za observanciju, strogo pridržavanje Pravila sv. Franje bez dodatnih tumačenja. Time je postao vođa toga pokreta.

Zašto slavimo sveto ime Isusovo?

U zapovijedima danim Mojsiju na gori Sinaj i predanim nama, rečeno nam je da poštujemo Božje ime. To je ime koje se koristi u molitvi i kao blagoslov, ali se, nažalost, danas prečesto koristi uzalud ili kao prokletstvo. Danas čujemo ne samo riječ “Bog” koja se zaziva na negativne načine, već i ime Isusovo, ime Boga rođenog od Djevice Marije.

Isuse, Ime puno slave, milosti, ljubavi i snage!

Ime Isus na hebrejskom znači "Bog spašava". Židovima je ovo ime bilo duboko značajno. Podsjećao je na njihovu slobodu od porobljavanja u Egiptu, osvajanje njihovih neprijatelja i njihov ulazak u obećanu zemlju, predvođeni vojnim herojem Jošuom. Nije slučajno da je Isus na hebrejskom isto ime kao Jošua.

FRA TOMISLAV PERVAN Isus, treba biti naša životna lozinka, riječ koju nitko ne može potisnuti ili zasjeniti

"On, Isus, treba biti naša životna lozinka, riječ koju nitko ne može potisnuti ili zasjeniti. Jer sama riječ prevedena nosi u sebi ono što ljudi nehotice hoće, za čim žude. On je ona riječ koja nam treba kad nam u životu ‘zagusti’, kad smo u nevolji, kad odašiljemo SOS signale i pozive u pomoć kad smo brodolomci, na otvorenu moru. On spasava, on je Spasitelj. Zahvalimo mu i klanjajmo mu se u životu", piše fra Tomislav Pervan.

Zašto je sv. Bernardin Sijenski osmislio kristogram IHS i što to znači?

Veliki putnik i propovjednik sv. Bernardin jasno je vidio kako se poganstvo ponovno ukorijenilo u Italiji. Lažni bogovi i lažna vjerovanja obmanjivali su ljude, ali svetac je dobro znao da "nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti."

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja