Budi dio naše mreže

Ključna riječ: fra-andrija-bilokapic

FRA ANDRIJA BILOKAPIĆ: Žene su nositeljice Radosne vijesti i duha

Žene su prve nositeljice i pronositeljice duha i Radosne vijesti. Prve djeliteljice Duha Svetoga su Marija i Elizabeta, Isus i Ivan. To je karizmatsko prenošenje duha. Vrlo važno je sakramentalno, ali karizmatsko prenošenje duha zaista se zbivalo kod mnogih svetica u Crkvi. Žene su nositeljice Radosne vijesti i duha.

Fra Andrija Bilokapić o velikom požaru u Zatonu: "Zadivljujuće je, koliko dobra može pokrenuti nesreća"

Veliki požar koji je buknuo u srijedu, 13. srpnja između Vodica i Šibenika uništio je više od 3 tisuće hektara površine te dvadesetak kuća, brojne vinograde i maslinike. Požar je zaustavljen te više ne ugrožava ljude i imovinu. Nakon smirivanja situacije, razgovarali smo s fra Andrijom Bilokapićem iz samostana sv. Frane u Zadru koji je stavio naglasak na dobro koje je proizašlo iz ove tragedije.

FRA ANDRIJA BILOKAPIĆ Marija je most između neba i zemlje

Tijekom Došašća u osobitom središtu našeg spomena i razmatranja je Marija, žena kojoj je Bog povjerio iznimno poslanje u spasenju ljudi, primjer bezuvjetnog predanja i zrelog odnosa s Bogom. Fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima, u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu pojašnjava biblijsku ulogu žene, što je sve Bog ženi povjerio. Otklanja napast da u Crkvi težimo za masovnošću i uspjehom na način kako ga uobičajeno poimamo te otkriva što je za njega relikvija Isusa Krista.

FRA ANDRIJA BILOKAPIĆ Prošlost se može mijenjati: primanjem opraštanja od Gospodina i darom praštanja drugima

„Ljubav nije ljubljena“ je bol koju je živio sv. Franjo Asiški, ožalošćen zbog neprihvaćanja, odbijanja Isusa Krista koji je svoju ljubav za čovjeka potvrdio do smrti na križu. Tragom te misli, mogli bismo reći da „Crkva nije ljubljena“ - shvaćena, doživljena, bol je koju osjeća fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, fra Andrija razlaže značenje otajstva Crkve. Potiče da se preispita vlastita ucijepljenost u stvarnost Crkve i bude zahvalan za taj dar „majčine utrobe“ koja nas nosi i preporađa za Kraljevstvo nebesko.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja