Budi dio naše mreže

VJEČNO PRIJATELJSTVO Najdugovječniji brak na svijetu

Roditelji su ih pokušali spriječiti da se vjenčaju, ali gotovo 80 godina kasnije i dalje su zaljubljeni.

/ mp

Imaju 110 i 104 godine, a u braku su gotovo 80 godina. Julio Cesar Mora Tapia i Waldramina Maclovia Quinteros Reyes drže rekord: oni su bračni par s najvećom dobi na svijetu – gotovo 215 godina zajedno, prema mrežnoj stranici Guinnessovih rekorda, javlja Aleteia.

Ova dva učitelja iz Ekvadora živi su dokaz da ljubav svakog dana može postati nježnija, sposobna prevladati poteškoće te da se može uživati u malim trenucima sreće koje život nudi.

Upoznali su se prije osam desetljeća, kada je Waldramina otišla posjetiti sestru tijekom školskih praznika. Julio Cesar bio je susjed i rođak njenog šogora. Njihovo upoznavanje je bilo jednostavno, a zaljubili su se nakon što su postali dobri prijateljelji. Prijateljstvo je, kažu, pokretačka snaga njihove ljubavi, jer su prvo postali prijatelji, a zatim su počeli izlaziti. Trebalo im je sedam godina da se vjenčaju.

Waldramina je u Juliju Cesaru otkrila muškarca čija je poezija osvojila njezino srce. Julio je u međuvremenu bio očaran Waldramininom dobrotom i ljepotom, a njih su dvoje dijelili i hobije i duge sate razgovora.

7. veljače 1941. vjenčali su se u crkvi u Quitu. Imali su tajno slavlje sa samo nekoliko gostiju, uključujući njihove kumove i najbliže prijatelje jer njihove obitelji nisu odobravale brak.

Njihovi bi se roditelji mogli iznenaditi da ih vide sada, još uvijek sretne u braku i zaljubljene nakon gotovo 80 godina. Imali su petero djece, koja su sada također bake i djedovi, pa čak i pradjedovi! Julio Cesar i Waldramina sada se mogu pohvaliti s 11 unuka, 21 praunukom i 9 prapraunučadi!

Kao učitelji, obrazovanje smatraju važnim za vitalnost, jer kako su rekli za Guinnessove rekorde, “omogućilo nam je da zacrtamo tečaj za sve generacije naše velike obitelji”. Za njih su „jedinstvo obitelji pod pravilima ljubavi, uzajamnog poštovanja i odgovarajućeg obrazovanja temeljenog na obiteljskim vrijednostima ključevi zdravog zajedničkog života“. Nadodali su:

“Za nas, Julija Césara i Waldraminu, velika je čast i razlog za zdrav ponos što nosimo titulu Guinnessovih rekorda. Istina je da je u ovom trenutku teško jer nas opterećuje pandemija koja pogađa sve i još uvijek nemamo rješenje, ali prvi korak je da budemo disciplinirani, da poštujemo i volimo živote jedni drugih. To je također podsjetnik da svojim generacijama prenesemo primjer dostojnosti da nastavimo dalje.”

Njihov brak već je nadživio mnoge ljude. Koliko god dugo im ostalo, neka to bude blagoslovljeno i neka njihov primjer nadahne mlađe generacije da ustraju u braku, znajući da je istinska, trajna ljubav i predanost zaista moguća.

Ključne riječi:
80 godina braka brak

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja