Budi dio naše mreže

Tradicija nedjeljnog ručka u hrvatskom domu

Zajednički obiteljski ručak važan je za zdravlje i psihu te pomaže u boljoj međusobnoj komunikaciji u obitelji. Nedjelja je dan Gospodnji, dan blagdanskog počinka i ljubavi stoga ne čudi važnost i tradicija obiteljskog okupljanja i zajedništva na nedjeljnom ručku. Donosimo najčešća jela koja možete naći na obiteljskim stolovima diljem Hrvatske.

/ Andrea Tomurad

Drugi vatikanski sabor izrazio je značenje nedjelje za kršćane:

“Crkva svetkuje vazmeno otajstvo svakog osmog dana, koji se s pravom naziva danom Gospodnjim ili nedjeljom. To biva prema apostolskoj predaji koja potječe od samog dana uskrsnuća Kristova. Tog su se dana vjernici dužni sastajati zajedno, da slušaju Božju riječ i da sudjelujući kod euharistije obave spomen-čin muke, uskrsnuća i proslave Gospodina Isusa te da zahvaljuju Bogu koji ih ‘uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za živu nadu’ (1 Pt 1, 3).

Stoga je nedjelja prvotan blagdan koji se ima predlagati i uporno preporučivati vjerničkoj pobožnosti, da bude i dan radosti i počinka od posla.

Neka joj se druga slavlja, osim doista najznačajnijih, ne pretpostavljaju, jer je ona temelj i jezgra čitave liturgijske godine” (SC 106).

Zajedničko ručanje i okupljanje oko obiteljskog stola bitan je čimbenik u svakom domu i odgoju. Ono ne prestaje ni kada djeca odrastu te nedjeljni ručak u domu odrastanja postaje još važniji.

Hrvatska katolička mreža donosi najčešća jela koja se mogu naći tijekom tradicionalnog nedjeljnog ručka na obiteljskim stolovima diljem Hrvatske.

Najbolje meso je s roštilja

S obzirom da se nalazimo u ljetnim mjesecima, neizostavno je nedjeljno roštiljanje. Neovisno o tome koje meso preferiramo na roštilju, mnogi će potvrditi da je meso pečeno na roštilju najslađeg okusa. Roštiljski znalci i gurmani smatraju da savršeno pečen roštilj ovisi o dugogodišnjem iskustvu.

Prilikom biranja mesa za nedjeljni roštilj popularna je marinirana piletina, a osim toga možete ubaciti ćevape, ražnjiće, kobasice i vratinu. Ubacite li u gozbu tikvice i pokoji komadić povrća po vlastitom izboru, završili ste s ručkom za cijelu obitelj i možete uživati u nedjeljnom miru i zajedništvu.

Klasik nedjeljnog ručka – pečeno pile

Pečeno pile izvrstan je izbor za nedjeljni ručak jer ne zahtijeva puno vremena za pripremu te možete nedjelju posvetiti obiteljskom druženju umjesto u kuhinji. Pečeno pile jednostavno je jelo s kojim ne možete pogriješiti, a bit će ukusno i najizbirljivijim članovima svake obitelji.

Tradicionalno jelo hrvatske kuhinje, poznati mlinci poslužit će kao savršen prilog. Piletina s mlincima dugogodišnja je tradicija s kojom ne možete pogriješiti i koju mnoge hrvatske obitelji nastavljaju. Možete zamijeniti pile s puricom i počastiti se jednim od autohtonih hrvatskih jela, puricom s mlincima.

Tradicionalna dalmatinska pašticada

Dalmatinska pašticada koja se može naći na nedjeljnom obiteljskom ručku, također je jedno od hrvatskih autohtonih jela. Iako postoji više recepata za pašticadu, ovisno o tome iz kojeg dijela Dalmacije recept potječe, tajna dobre pašticade ne krije se samo u dobrom receptu.

Poput svake prave domaće kuhinje uspjeh garantiraju strpljenje, iskustvo i osjećaj za balansiranje okusa. Tradicionalni prilog uz pašticadu su, naravno, njoki.

Pašticada s njokima / Foto: Flickr Nurettin Mert AYDIN

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja