Budi dio naše mreže

Papa Franjo najavio je Godinu posvećenu razmišljanju i dubljem proučavanju sadržaja apostolske pobudnice Amoris laetitia na blagdan Svete obitelji 27. prosinca 2020. te 14. ožujka ove godine nakon molitve Angelusa, kada je pozvao „na obnovljeni i kreativni pastoralni zanos kako bi se obitelj stavilo u središte Crkve i društva”. Pročitajte kako je danas u Vatikanu predstavljena Godina obitelji Amoris laetitia.

/ bg

Godina obitelji započet će na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2021., pet godina nakon objavljivanja Amoris laetitia, a zaključiti se 26. lipnja 2022. u prigodi 10. svjetskog susreta obitelji na kojemu sudjeluje i Papa.

U Tiskovnom uredu Svete Stolice, na konferenciji u kojoj su novinari sudjelovali online, Godinu posvećenu obitelji – Amoris laetitia predstavili su prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin J. Farrell i podtajnica Gabriella Gambino, prenosi Vatican News.

Kardinal Farrell kazao je, između ostaloga, kako se nada da će doći do „promjene mentaliteta“ te se obitelji neće promatrati samo kao objekt pastorala već kao subjekt. „Obitelji su pune mogućnosti i darova za cijelo društvo i za Crkvu, stoga bi trebale postati akteri i u župama i biskupijama; treba im dati više prostora, one su poruka nade za cijeli svijet, a osobito za mlade“, istaknuo je prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život.

„Kao supruga i majka kao i svi ostali proživljavam teškoće ovoga vremena što se tiče braka i obitelji, no isto tako me potresu poruke i pisma koje na moj stol stižu iz cijeloga svijeta, koje izražavaju nadu i zahvalnost Crkvi, istaknula je podtajnica Dikasterija za laike, obitelj i život Gabriella Gambino. Smatra da je o pobudnici „Amoris laetitia“ posljednjih godina mnogo toga napisano i raspravljano, no „sada je nastupilo vrijeme za djelovanje“.

„’Amoris laetitia’ ima nam mnogo toga za reći, sadrži pastoralne strategije i savjete o kojima možemo razmišljati i između redova – Papa je više puta istaknuo da tekst ne treba čitati samo kao ‘što se smije a što ne’. Nažalost, posljednjih godina veliku pozornost je privukao samo jedan njen dio. Stoga bismo pobudnicu u ovoj Godini trebali čitati u cjelini, uzeti u obzir sve njezine duhovne i pastoralne aspekte o kojima se malo govorilo, a odnose se na veliku većinu obitelji, kao što su razmišljanja o emocionalnim, osjećajnim i seksualnim elementima ljubavi, otvorenost životu, različitim vrstama odnosa koji se žive u obitelji, kao i savjete o odgoju djece, sve su to pitanja koje jako zanimaju obitelji“, poručila je Gambino.

Više možete pročitati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja