Budi dio naše mreže

U čast Nacionalnog dana posvojenja 20. studenog, časopis People objavio je nevjerojatnu priču o paru iz New Jerseyja sa šestero biološke djece koji su posvojili sedmero braće i sestara, u dobi od šest do 17 godina, iz Ukrajine. “Izgubili su roditelje, to je tragično, to je traumatizirajuće. Ali, ako pogledate širu sliku, Bog je imao plan za ovu djecu. Iako ih nismo poznavali prije 20 godina, kada je došlo vrijeme, stavio ih je u naša srca. Naša dva svijeta spojila su se u pravo vrijeme i Bog je cijelo vrijeme imao plan za njih.”

/ dz

Michelle i Wade Torppey pohađaju crkvu koja redovito surađuje s Open Hearts and Homes for Children, neprofitnom organizacijom koja svake godine dovodi siročad iz Latvije i Ukrajine u Sjedinjene Države na mjesec dana odmora oko Božića. Godine 2018., kada je njihovo dvoje najmlađe djece još bilo u srednjoj školi, Wade i Michelle saznali su za petero braće i sestara Ukrajinaca kojima je potrebna obitelj domaćin, prenosi Liveaction.

“Dobila sam vijest o obitelji od petero djece i pomislila je da bi mogli biti podijeljeni u dvije obitelji ovdje kako bi mogli biti blizu za Božić”, rekla je Michelle za PEOPLE. “Pokazala sam sliku svom mužu, koji je bacio jedan pogled, a on je rekao: ‘Hajde da ih uzmemo svih pet.’ U redu! U mislima razmišljam: ‘Mjesec je, mjesec dana mogu sve.’ Puno je djece, već imamo šestero, a sada ćemo imati još petero.”

Dok su djeca Torppeyja svojim roditeljima prvi put rekla: “Vi ste ludi”, nakon što su mladi posjetitelji stigli, “cijela se obitelj jednostavno zaljubila u njih”. Petero braće i sestara kasnije se vratilo u duži devetotjedni posjet u ljeto 2019.

Prema Morristown Daily Recordu, petero braće i sestara bili su dio veće obiteljske jedinice od desetero djece, od kojih je osmero bilo dovoljno mlado da odu u sirotište nakon smrti oca 2016. i smrti njihove majke 2018. Za svoje posjete Americi petero braće i sestara iza sebe je ostavilo dva mlađa brata u dobi od tri i četiri godine, ispod granice za program posjeta, i jednog polubrata koji je otišao živjeti kod rodbine. Osim toga, dvije starije sestre već su izašle iz programa koji prima djecu do 16 godina.

Michelle je prihvatila plan o posvojenju nakon posjeta u ljeto 2019. godine. Sažela je: “Dakle, na kraju 2019. cijela moja obitelj otišla je u Ukrajinu kako bi s njima provela Božić; upoznali smo starije sestre i mlađu braću i jako smo se dobro proveli. Vidjeli smo sirotište i znali da su voljeni i zbrinuti. Nakon što smo se sve upoznale, sestre su rekle: ‘Hvala vam puno što brinete o njima i sretni smo što idu s vama. Znamo da će imati bolji život.” Birokracija Ukrajine u kombinaciji s pandemijom COVID-19 odgodila je obiteljske snove sve dok obitelj konačno u siječnju 2021. nije odletjela u Ukrajinu u službeni prvi posjet posvajanju.

Obitelj Torppey se 23. lipnja ponovno vratila u Ukrajinu, a 2. srpnja odletjela je natrag u Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojih sedmero tek posvojene djece. Michelle se našalila da su šarade i Google prevoditelj njihovi primarni oblici komunikacije, ali nogomet također pomaže braći i sestrama iz Amerike i Ukrajine premostiti jezični jaz.

Prema Michelle, njezina starija biološka djeca vitalni su pomagači u održavanju nesmetanog rada kuće. “Kada čujete broj 13, to je kao: ‘Opa, kako izvući toliko djece na vrata?’ Ali mojih šest je nevjerojatno od pomoći i podrške – oni su poput ekipe u boksu. Kupuju za mene, pomažu mi da pripremim djecu za školu, voze djecu tamo-amo.” Dvoje najstarije biološke djece učili su sami ukrajinski i ruski kako bi mogli komunicirati sa svojom posvojenom braćom i sestrama.

Dok se Torppeyevi snalaze u očekivanim rastućim bolovima dramatičnog proširenja svoje obitelji, kao i traženja iscjeljenja posvojene braće i sestara od svoje traumatične prošlosti, traže podršku u svojoj lokalnoj zajednici i snagu od Boga.

“Izgubili su roditelje, to je tragično, to je traumatizirajuće. Ali, ako pogledate širu sliku, Bog je imao plan za ovu djecu. Iako ih nismo poznavali prije 20 godina, kada je došlo vrijeme, stavio ih je u naša srca. Naša dva svijeta spojila su se u pravo vrijeme i Bog je cijelo vrijeme imao plan za njih.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja