Budi dio naše mreže

Povod Biciklijade je 25. obljetnica dolaska sv. Ivana Pavla II. u prvi apostolski pohod našoj domovini 10. i 11. rujna 1994. O tome je u emisiji Aktualno HKR-a govorila predsjednica organizatora, Europske misijske inicijative Kristov Stol, Drina Ćavar.

/ hjb

Biciklijada ima dva starta. Jedan je s Hipodroma u subotu, 14. rujna u 9 sati, a drugi start u isto vrijeme iz dvorišta župe bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici. Koji je glavni razlog organizacije biciklijade?

Ova Biciklijada prvenstveno je sjećanje na našega dragog, sada već nebeskog, zaštitnika i velikoga ovozemaljskog prijatelja, svetoga Ivana Pavla II. Tih smo godina bili blagoslovljeni svjedoci njegovog pontifikata i lijepih riječi blagoslova te pohoda našoj domovini i našem narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ovom prigodom se prvenstveno sjećamo njegovoga prvog dolaska Hrvatima sada već davne i ratne 1994. godine te koliko nam je svima tada značio taj veliki povijesni događaj.

Koje bi bile ostale nakane?

Druga nakana je opet povezana i s njim, ali i s našim blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem. Znamo da je njega sv. Ivan Pavao II. beatificirao pri svom drugom pohodu Hrvatskoj 1998. i već više od 20 godina čekamo njegovu kanonizaciju i molimo za tu nakanu. Ovom biciklijadom pokušavamo povezati sve župe Zagrebačke nadbiskupije posvećene bl. Stepincu. To je ponajprije njegova župa u Velikoj Gorici. Tu je i župa Trnjanska Savica koja isto slavi 20. obljetnicu. Oni, nažalost, još uvijek nemaju izgrađenu crkvu, tako da je i to jedna od nakana ove biciklijade. Kao što dvadeset godina čekamo kanonizaciju, tako čekamo i izgradnju te crkve. Treća je župa bl. Stepinca u Bestovju-Rakitju-Novakima blizu Samobora.

Obilazak drvenih ljepotica

Predviđen je i obilazak drevnih kapelica Zagrebačke nadbiskupije.

U biti, radi se o drevnim i drvenim kapelicama. Imamo ih četiri na našoj trasi, iz oba smjera. Prva je, uz sam nasip na Bundeku, lijepa kapela sv. Josipa Radnika koju će se, iznimno, moći razgledati. Druga je Sveti Marko u Jakuševcu. Od onih koje nisu drvene, a nalaze se na smjeru od Hipodroma, su druge novozagrebačke župe. Organizirajući ovaj projekt, otkrili smo da su zapravo sve župe Novoga Zagreba posvećene četvorici evanđelista: Sveti Ivan u Utrinama, Sveti Luka u Travnom, Sveti Matej u Dugavama i sv. Marka, drvena,u Jakuševcu.

Trasa Biciklijade – www.kristov-stol.hr

Nakon pohoda njima nastavljamo prema Mičevcu i župi sv. Benedikta. Što se tiče velikogoričke trase, oni će posjetiti dvije takozvane “turopoljske drvene ljepotice”. To je kapela Ranjenog Isusa pored zračne luke u koju je sveti Ivan Pavao II. uvijek slijetao kada bi dolazio k nama. Nakon toga nastavljaju prema Velikoj Mlaki i kapelici sv. Barbare. Obje kapelice su baš ljepotice, i u estetskom i u duhovnom smislu.

Sjećanja na Papine pohode su jako živa

Na ovim ste plakatima naznačili da će na startu Biciklijade biti prisjećanje na 1994. i prvi dolazak Ivana Pavla II. na Hipodrom. Potom i na prisjećanje na pohode 1998., 2003. te Sarajevu 1997. i Banja Luci 2003. godine. Sjećate li se te ’94 i Hipodroma? Što je ostalo nezaboravno?

Geslo pohoda te 1994. godine “U tebe se, Gospodine, uzdam” uzeli smo i za geslo ove, Treće obiteljske biciklijade. Ja sam tada već bila studentica i sjećam se kako smo se, kao skupina studenata, dogovorili i zajedno pošli na Hipodrom. Iščekivali smo, radovali se i molili. Dobro se sjećam toga mnoštva, te euforije i koliko nam je to svima značilo u tom vrlo teškom periodu za cijeli narod. Taj je pohod bio duhovni melem za sav narod.

Zašto ste i kada organizirali prvu Zagrebačku obiteljsku biciklijadu?

Prvu obiteljsku biciklijadu, kada je zapravo i krenulo bavljenje naše udruge Kristov stol biciklijadama, osmislili smo 2011., povodom beatifikacije Ivana Pavla II. Naša udruga organizirala je bus za odlazak u Rim na sam čin beatifikacije i te godine smo prvi put napravili biciklijadu ovom trasom i s ovom idejom sjećanja na Papine pohode Hrvatima u Hrvatskoj i BiH. Drugi put smo je organizirali 2014. prigodom Wojtyline kanonizacije. I tada smo bili u Rimu autobusom, poslije i biciklima, na neki način zahvaliti Bogu za taj veliki blagoslov cijeloj Crkvi u cijelom svijetu.

Trasa iz svakog smjera ove je godine dugačka desetak kilometara, uz redare-volontere i policijsku pratnju, te je prigodna za čitave obitelji s djecom. Kacige su obavezne za sve sudionike, a posebno djecu! Pozvane su obitelji svih zagrebačkih župa, posebice onih posvećenih bl. Stepincu, kao i svi drugi zainteresirani sudionici dobre volje. Recimo na kraju da će na cilju biciklijade, u crkvi sv. Benedikta u Mičevcu u subotu, 14. rujna, u 12 sati biti slavljena misa zahvalnica, nakon koje slijedi kratki duhovno-zabavni program u suradnji s KUD-om Mičevec.

Dođite i vi i budite dio ovoga radosnog događaja!

Emisiju Aktulano poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja