Budi dio naše mreže

"Bog nas je štitio cijelim putem", svjedoči ovaj bračni par koji je unatoč teškoj neimaštini uspio stvoriti sreću u bračnom životu i nove generacije kao svoje bogatstvo.

/ dz

Zechariah i Shama’a vjenčali su se kada su imali samo 12 i 10 godina. Oboje su bili siročad i u njihovom rodnom Jemenu bila je uobičajena praksa da se djeca udaju mlada kako bi ostala unutar svoje židovske zajednice.

Bog mi ju je poslao, imao sam sreće što sam je osvojio.

No, mladima je život bio težak: “U životu nismo lizali med. Patili smo”, podijelio je Shama’a u reportaži s BBC-a, kako prenosi Aleteia. Djeca mladenci prepušteni su sami sebi i živjeli su u krajnjoj neimaštini, čistili su staju za magare i ostali tamo spavati.

Međutim, 1948. godine, kada je par bio u srednjim i kasnim 20-ima, uspjeli su pobjeći u Izrael kako bi pobjegli od progona Židova. Dobili su 11 djece, a sada imaju 64 unučadi i praunučadi.

Unatoč golemoj patnji u ranim godinama, stogodišnjaci vjeruju da je tajna njihovog sretnog braka jednostavna: “Bog mi ju je poslao, imao sam sreće što sam je osvojio”, rekao je Zachariah, a Shama’a ističe da su živjeli “ bez borbi”, i bili su sretni što su zajedno proveli život.

Nevjerojatno je pomisliti da su ta napuštena djeca, koja su živjela u tako strašnim i teškim uvjetima i bila u braku kao djeca, uspjela stvoriti zajednički život i prevladati svoje teškoće. Kao što je Zaharija objasnio: “Bog nas je štitio cijelim putem.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja