Budi dio naše mreže

U prigodi proslave dijamantnog pira Lenke i Vjekoslava, koji su prije 60 godina sklopili brak u crkvi Srca Isusova na Manušu gdje su zajedno pjevali u crkvenom zboru, misno slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Mravincima predvodio je don Šime Marović. U homiliji je don Šime opisao ovaj događaj kao čudesan događaj koji ostavlja bez daha, radost koja obuzima srce i dušu.

/ dp

Lenka i Vjekoslav Klein proslavili su u četvrtak, 17. kolovoza 60 godina zajedničkoga života u zajedništvu i ljubavi sa svojim najmilijima među kojima je njihovo petero djece: Bruno, Branimir, Jelena, Vedran i Darka sa svojim supružnicima Eleonorom, Julijom, Damirom, Jasnom i Tončem, petnaest unučadi: Karla sa suprugom Ivanom, Dujam, Dorotea, Petra, Nikolina, Mirna sa suprugom Stipom, Luka, Josipa, Paola sa suprugom Antom, Vjeko, Roko, Marko, Teodora, Hana i Mirjam i troje praunučadi Gabriela, Andrija i Adrian, Vjekine sestre Anita i Marija i Lenkina nećakinja Anita.

Plodovi takvog života su oko njih, sinovi, kćeri, unuci i praunuci, ono pravo i neprocjenjivo bogatstvo koje traje za vječnost.

U prigodi proslave dijamantnog pira Lenke i Vjekoslava, koji su prije 60 godina sklopili brak u crkvi Srca Isusova na Manušu gdje su zajedno pjevali u crkvenom zboru, misno slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Mravincima predvodio je don Šime Marović.

Foto: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

U homiliji je don Šime kazao kako je ovo čudesan događaj koji ostavlja bez daha, radost koja obuzima srce i dušu.

Naglasio je da su Lenka i Vjeko došli prikazati Bogu svoj zajednički život u braku, šezdeset godina zajedničkoga života s Bogom, u ljubavi, poštujući jedno drugoga, podnoseći sve ono teško i bolno i tražiti blagoslov za budućnost.

Plodovi takvog života su oko njih, sinovi, kćeri, unuci i praunuci, ono pravo i neprocjenjivo bogatstvo koje traje za vječnost.

Don Šime je istaknuo ono što je vrijedno u životu Lenke i Vjeka: život u ljubavi, život u koji se ušatorio Isus Krist i utkala katolička vjera i srce koje kuca za domovinu Hrvatsku.

Foto: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

Lenka je kao biblijska žena: tiha, marljiva, brižna, ponosna, ustrajna, pobožna s velikom vjerom i pouzdanjem u Boga. Dirigent obiteljskog orkestra koji bdije nad svima. Vjeko uvijek raspoložen, s osmjehom na licu noseći u srcu radost.

Nema pravih riči s kojima vam možemo zahvalit, jer uvik ste s nama bili – kad je tribalo plakat i kad se tribalo šalit.

Dugogodišnji pjevač katedralnog zbora sv. Duje u Splitu koji nije imao samo dobar glas već dobro, veliko i plemenito srce koje je odgojeno na Božjem srcu i crpilo snagu u njemu još iz studentskih dana u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu i to će ostati za vječnost. Srce koje je unosilo mir, staloženost i jasnoću vjerskog života, svjedočilo svojim životom i ponašanjem.

Foto: TiskovnI ured Splitsko-makarske nadbiskupije

Na kraju je don Šime Marović, kapelnik splitske katedrale i voditelj katedralnog zbora, pozvao sinove, kćerke, unuke i praunuke da se dive, budu ponosni i zahvalni Gospodinu što su imali tako dobru majku i oca, baku i djeda, prabaku i pradjeda koji su ih na kršćanskim i hrvatskim temeljima odgajali, a Lenki i Vjeku zaželio da i dalje preostale godine života prožive u radosti i Božjem blagoslovu, da računaju na Njega kao i do sada.

Kada je Bog na prvom mjestu, sve je ostalo na svom mjestu.

Završio je porukom: “Neka vas prati ruka Svemoćnoga i anđeli vaši neka vas čuvaju.“ Misno slavlje uzveličali su pjesmom njihova djeca i unuci. Slavlje se nastavilo u tratoriji u Žrnovnici. Prigodnu riječ zahvale slavljenicima, u ime braće i sestara, prvi je uputio najstariji sin Bruno, kao zahvalu za darovane im živote, ističući kako se u njihovom životu ostvarila Božja milost i biblijska nagrada da gledaju djecu svoje djece i zaključio: „Kada je Bog na prvom mjestu, sve je ostalo na svom mjestu”.

Zaželio je da se nađu opet svi zajedno za deset godina, ali i da s pouzdanjem u Božju volju i Njegov naum buduće vrijeme dragih slavljenika bude vrijeme pomirbe s Gospodinom u radosnoj molitvi.

Unuci su također pozdravili na svoj način baku i djeda čestitkom u obliku pjesme koju je sastavio unuk Roko:

Malo je načina na ovome svitu, za ispričat štoriju o najboljem bračnom paru u gradu Splitu.

Bilo kako bilo idemo krenit, od svega je najbitnije da je Vjeko Lenku odlučia oženit.

60 godina je od toga prošlo i vrime da proslavimo sada je došlo. Uvik ste bili naša inspiracija, ponos i dika! 

Sa didon smo svi prošli priko parka, Žnjana, sve do mora i sika…

a kad se na trećem katu u stan uđe, baba već čisti i sprema suđe.

U ariji osjetiš miris po manistri u suvom, a i ne triba govorit koliko se ponosimo babinom žilavom juvon.

Litnje spavanje tradicija je bila, cila ekipa na vaš bi kauč sila,

samo uvik je bia prisutan jedan straj – ni slučajno babi sist na kauča kraj.

Igre su se igrale, uno, jamb i karte, a navečer se išlo na teren do u kasne sitne sate.

Uvik ste tu za nas bili, brinili se jesmo li šta jeli i pili, vrlo rado s nama popričali i sili.

Možda vam to nikad nismo rekli, ali najviše smo s vama uspomena i iskustava za cili život stekli.

Nema pravih riči s kojima vam možemo zahvalit, jer uvik ste s nama bili – kad je tribalo plakat i kad se tribalo šalit.

Vi ste naša snaga, vi ste naša srića, u životima ste nam potribni poput hrane i pića.

Uz vas smo živili i pomalo rasli, čuvali ste nas i pazili da bi pravilno odrasli i doveli nas do toga da smo samostalnom životu dorasli.

Svima se obratio i slavljenik Vjeko koji je u svoje ime i ime svoje Lenke zahvalio svima, don Šimi, kćerima, sinovima, zetovima i nevjestama, unucima, praunucima na lijepo organiziranom slavlju.

Zahvalio je Bogu na milostima i blagoslovu kojim ih je darivao kroz 60 godina braka koje su prohodili u ljubavi i brizi za kršćanski odgoj svojih kćeri i sinova svjedočeći stalnu Božju prisutnost i Njegovu opipljivu pomoć.

Vjeko je zatražio oproštenje od kćeri, sinova, zetova i nevjesta i stasalih unuka ako u srcu i duši osjećaju da su ih na bilo koji način povrijedili ili ožalostili.

Ponosni i zahvalni na potomcima nastavljaju moliti Boga i Nebesku Majku da ih i dalje čuvaju u sve dane preostalog ovozemaljskog života kao i za svoje potomke da ih Bog uzme u zaštitu i sačuva od svakog zla.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja