Budi dio naše mreže

Kako sakrament vjenčanja utječe na bračno zajedništvo?

Što se događa kad se dvoje katolika vjenča? Katekizam Katoličke Crkve uči nas kako se nešto divno događa na dan vjenčanja, a blagodati sakramenta vjenčanja otkrivat će se tijekom života. Dvije su izvanredne osobine sakramenta vjenčanja.

/ mp

Neraskidiva veza

Sakramentalno vjenčanje nije samo ugovor pred ljudskim zakonom već savez sklopljen između dvoje ljudi pred Bogom. Prema KKC-u (1640): “Ženidbeni vez uspostavljen je, dakle, od samoga Boga, tako da među krštenima sklopljena izvršena ženidba nikad ne može biti razriješena. Taj vez, koji proizlazi od slobodnoga ljudskog čina supružnika i izvršenja ženidbe, neopoziva je stvarnost iz koje proizlazi savez, zajamčen Božjom vjernošću. Crkva nema vlasti izjašnjavati se suprotno toj odredbi Božje mudrosti.” To znači da je brak sklopljen za čitav život i ništa ga ne može razoriti.

Sretan i svet brak svjedočanstvo je Božje ljubavi i predokus je raja, donosi Aleteia.

Milost za usavršavanje bračnog života

Kako bi brak bio sretan potrebno je ulagati i puno truda. Stoga katolički brak iz sakramenta vjenčanja može crpiti snagu.

No, bračni drugovi moraju moliti Boga za milost kako bi izdržali teške dane. To stoji i u KKC-u (1641): “Ta milost vlastita sakramentu ženidbe namijenjena je usavršavanju supružničke ljubavi, jačanju njihova nerazrješiva jedinstva. Snagom te milosti oni ‘se uzajamno pomažu za postizanje svetosti u bračnom životu te u prihvaćanju i odgoju djece’.”

Ključne riječi:
brak kršćanski brak

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja