Budi dio naše mreže

Kad nešto dajemo svojoj obitelji, uvijek sebi dajemo

Ako postoji nešto što naše interese stavlja ispred interesa obitelji i odvraća nas od toga da budemo zajedno te da imamo vremena jedni za druge, onda je to ono što ubija našu ljubav i našu obitelj. I ubija nas. Jer mi smo naša obitelj. Ili nismo.

/ vž

Zaštitite svoju obitelj

Odmah nakon Božića, Josip s Marijom i djetetom već bježi u Egipat, daleko od krvožednog kralja Heroda koji je dao poubijati svu djecu do druge godine života. Josip je svjestan zadatka koji svaki čovjek nosi u svojim grudima: da svoju obitelj mora zaštititi od svega što bi moglo razbiti ovu najnježniju stvar na svijetu. Njegova me gesta podsjetila na video-isječak koji sam vidio na mreži, piše Marko Rijavec za Aleteiu.

Siromašnija djeca bila su suočena s teškim izborom. Dobili su darove koje su željeli za sebe, a pored njih i darove koje su poželjeli njihovi roditelji. Mogli su odabrati samo jedan poklon. Nakon mukotrpnog promišljanja svi su redom odabrali darove za svoje roditelje. “Obitelj je važnija, ako moram birati između Lego kockica ili obitelji, biram obitelj”, rekli su jedno za drugim.

Obitelj je važnija

Bilo da je riječ o stvarnoj ili igranoj sceni, film nosi važnu poruku: “Obitelj je važnija.” Riječi koje bismo trebali imati na umu pred jednim ili drugim izborom dok se nosimo s raznoraznim lažnim junacima našeg vremena. Oni su jednako krvoločni kao u Isusovom slučaju, premda puno skriveniji i lukaviji, koji se poput trojanskih konja uvlače u utrobu naših obitelji i napadaju nas tamo gdje smo najslabiji.

Oni, naime, polako ulijevaju pojedincima uvjerenje da je bolje biti sam jer se tako ne morate nikome prilagođavati, a na taj bi način trebalo lakše živjeti i raditi samo ono što želite. Iako znamo da je ovo čista laž, misao je zavodljiva, čini se da nam daje nešto, iako nam zaista oduzima sve ono što je važno u životu. Zato ta želja za „slobodom“ tako lako razdvaja, a to je smrt obitelji – kad jedni drugima postajemo stranci. Zato je Herode moguće prepoznati, ali teže se zaštititi od njih. To od nas zahtijeva žrtve, odabir onoga što nam je važnije u životu. Ali ako postoji nešto što naše interese stavlja ispred interesa obitelji i odvraća nas od toga da budemo zajedno te da imamo vremena jedni za druge, onda je to ono što ubija našu ljubav i našu obitelj. I ubija nas. Jer mi smo naša obitelj. Ili nismo.

Filmski isječak završava tako što djeca dobivaju poklon koji žele za sebe prilikom odabira poklona za svoje roditelje. Jer uvijek je tako: kad nešto dajemo obitelji, uvijek sebi dajemo.

Ključne riječi:
darovi obitelj je važnija

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja