Budi dio naše mreže

Nedjelja bračnih jubileja obilježena je u nedjelju, 10. listopada u župnoj crkvi sv. Petra, apostola u Petrijevcima. Na misi koju je predvodio župnik Matej Glavica, deset bračnih parova, okruženi članovima svojih obitelji i župnom zajednicom, obnovilo je bračna obećanja. Jedan bračni par obilježio je 20 godina zajedništva, četiri bračna para svoj 'srebrni jubilej' - 25 godina braka, dva bračna para 30 godina te tri bračna para 'zlatni jubilej' - 50 godina bračnog zajedništva.

/ mp/IKA

U homiliji se župnik, osvrćući se na evanđeoski odlomak o čovjeku koji od Isusa odlazi žalostan jer nije bio u stanju odreći se materijalnog posjeda kako bi ga mogao slijediti, obratio osobito jubilarcima rekavši: „Bog nam je dao brojne stvari da ih koristimo, a ljude da ih volimo. Danas, nažalost, mi često previše volimo stvari, a ljude koristimo. Vi dragi jubilarci, uz brigu za toliko egzistencijalnih stvari koje su vam bile nužne i potrebne kroz dugi tijek bračnog života, ipak ste pokazali da je ljubav iznad svega, i da ništa materijalno ne može nadoknaditi bračnu ljubav, poštovanje i međusobno uvažavanje kojim kroz desetljeća bračnog života hodite jedno uz drugo, ali istovremeno kao obitelji hodite i za Isusom. Brak može opstati kada se supružnici zajednički bore graditi svoj materijalni dom, ali samo s vezivnim tkivom ljubavi”, zaključio je župnik Glavica. Jubilarci su zajednički obnovili bračna obećanja, a župnik je ponad njih izrekao blagoslovnu molitvu.      

Brak može opstati kada se supružnici zajednički bore graditi svoj materijalni dom, ali samo s vezivnim tkivom ljubavi.

Nakon mise i uručenja prigodnih čestitki jubilarcima, neke jubilarce župnik je zamolio da kažu više o svome zajedničkom životu i onome što ih je održalo zajedno. Složili su se da ih je na čitavom životnom putu, kroz sve godine, pomagao Bog koji ih je često, čak i nesvjesno, kroz obećanja dana na vjenčanju, držao na okupu. Rekli su kako je ljubav ključ. Najljepši trenutci koji su ih obilježili svakako je rođenje djece koju im je Bog darovao, a oni ružni trenuci su se zaboravili.

U zajedničkom druženju u župnom domu nakon mise župnik je istaknuo kako je ova nedjelja najprije odavanje priznanja jubilarcima, no i dan kada izričemo zahvalnost svima koji i danas, u ovom izazovnom vremenu, svjedoče da su brak i obitelj svetinja koja nije podložna vremenu i promjenama u svijetu.

Proslavljeni bračni jubileji

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja