Budi dio naše mreže

Nedjelja bračnih jubileja obilježena je na 14. studenoga 2021. u župnim zajednicama Đakovačko-osječke nadbiskupije. Donosimo izvješća iz Babine Grede, Budrovaca, Osijeka, Vinkovaca, Punitovaca, Harkanovaca te Slavonskog Broda.

/ dt/IKA

U župama Đakovačko-osječke nadbiskupije proslavljena Nedjelja bračnih jubileja

Babina Greda

Nedjelja bračnih jubileja tradicionalno je i svečano proslavljena u Župi svetoga Lovre đakona i mučenika u Babinoj Gredi tijekom misnog slavlja u 11 sati. Ove godine župa je posebno radosna zbog šest bračnih parova koji su proslavili 50. godišnjicu braka te zbog 11 bračnih parova koji su proslavili 25. godišnjicu braka. U homiliji je župnik Ivo Tunjić naglasio župljanima kako je ovo blagoslov za obitelji jubilaraca, a potom i za cjelokupnu župnu zajednicu te da su oni primjer prave i ustrajne ljubavi i povjerenja u ovome turbulentnome svijetu, a da ništa od toga ne bi imali bez molitve, ljubavi i povjerenja prvenstveno prema Bogu, a potom i jedno prema drugome te prema svojim bližnjima.

Babina Greda

Budrovci

50. obljetnicu bračnog zajedništva  u filijalnoj crkvi svetoga Nikole biskupa u Budrovcima (Župa Piškorevci) obilježila su dva bračna para: Stjepan i Ružica Sabolski te Ilija i Marija Jurić. Misno slavlje predvodio je župnik Ivan Lovrić koji je čestitao jubilarcima što su uspjeli sačuvati pedesetogodišnje brakove i što su prepoznali vedriju stranu života te nisu podlegli napastima rastave kao mnogi bračni parovi današnjega vremena. Prenio im je čestitku i Božji blagoslov nadbiskupa Đure Hranića te uručio uokvirene spomenice i prigodne poklone. Okupljeni vjernici tom su prigodom zajednički molili molitvu za obitelj. Svečanost je završila zajedničkim fotografiranjem, a slavljenici su nastavili proslavu u svojim obiteljima.

Budrovci

Osijek – Župa Uzvišenja sv. Križa

Šest bračnih parova svečano je obnovilo svoje bračno zajedništvo u retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa, tijekom prijepodnevnog euharistijskog slavlja koje je predvodio i propovijedao župnik Ivica Martić. Zlatni jubilej (50 godina) ženidbenoga zajedništva proslavili su: Zlata i Andrija Orban te Agica i Petar Lijić, a obljetnice: 40-u Ksenija i Marinko Bašurić; 35-u Tatjana i Đuro Glogoški; 15-u Maja i Ivan Miškulin; 10-u Ivana i Josip Brkić. Svečano je slavlje pjevanjem uljepšao župni zbor uz ravnanje Darije Lijić, kćeri jubilaraca Lijić, i orguljsku pratnju Dunje Keža.

Župnik je pozvao slavljenike na pojedinačni zahvalni blagoslov Gospodinu za darovanog muža/ženu (poimence) te na zajedničku molitvu. Bračni par Rezica i Jozo Bertanjoli spriječeni su pribivanju župnoga slavlja, no njihova je 40. obljetnica ženidbenoga zajedništva bila uključena u župnu molitvu. Poslije mise zajedništvo je nastavljeno s obiteljima slavljenika uz trpezu u župnomu prostoru.

Osijek – Uzvišenje sv. Križa

Vinkovci– Župa sv. Ćirila i Metoda

Svoj srebrni bračni jubilej obilježili su Mario i Renata Keškić u Župi sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola u Vinkovcima, tijekom misnog slavlja u 10 sati. Tijekom istog slavlja Župa je obilježila 28. obljetnicu posvete crkve te je krštena malena Rita, četvrto dijete u obitelji Tomislava i Ksenije Rajčanji. Župnik Mario Brkić u prigodnoj homiliji rekao je kako je svako obilježavanje različitih obljetnica prigoda u kojoj se rado prisjećamo prošlosti, o njoj razgovaramo, što je bilo loše zaboravljamo ili ispravljamo, a ono dobro utvrđujemo.

Dok se u ovakvim prigodama vraćamo na prijašnja iskustva, istovremeno svoj pogled usmjeravamo na budućnost tražeći nova nadahnuća. Budućnost na koju nas upućuje naša vjera jest vječni život te s pogledom na jasni cilj konačnog zajedništva s Bogom oblikujemo svoju sadašnjost. Po svojoj prirodi svaki je čovjek biće nade, a mi kršćani, slaveći sakramente svjedočimo svijetu da svoju nadu temeljimo na Isusu Kristu, poručio je župnik.

Vinkovci – Sv. Ćiril i Metod

Punitovci

Dva bračna para Župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima obnovila su svoje bračne zavjete tijekom misnog slavlja koje je u župnoj crkvi predvodio župnik Đurica Pardon. U nazočnosti svoje djece i župne zajednice srebrni jubilej, 25 godina bračnog zajedništva obilježili su Marica i Mirko Vavra iz Josipovca Punitovačkog te Marija i Zdenko Perić iz Punitovaca.

„Dragi slavljenici, nije bilo lako održati obećanje koje ste dali prije 25 godina, ljubiti se i poštivati u sve dane života svoga. Nakon ovih 25 godina vidjeli ste da svaka kriza u životu završi. Kada vidimo da se u našem životu događaju krize i poteškoće i da prijeti opasnost zajedništvu, poštovanju, ljubavi, miru i plemenitosti potrebno je otvoriti vrata, napraviti korak dalje i otvoriti novi prostor svoga života“, rekao je među ostalim župnik u svojoj propovijedi. Nakon euharistijskoga slavlja župnik je slavljenicima uručio čestitke nadbiskupa Đure Hranića.

Punitovci

Osijek – Župa sv. Josipa radnika

U osječkoj župi Sv. Josipa Radnika u nedjelju, 14. studenoga za vrijeme župne svete mise koju je slavio župnik Vladimir Delić, šest parova proslavilo je bračne jubileje: zlatni jubilej, 50 godina bračnog zajedništva, proslavili su Daniel i Slavica Podobnik, Miroslav i Jasna Klaić te Ivan i Ružica Horvat; srebrni jubilej, 25 godina braka, slavili su Ivica i Valerija Valentić te Goran i Valentina Vojnović. Svojih 20 godina bračnog zajedništva proslavili su Josip i Suzana Belošević.

Osijek Josip radnik

Osijek – Župa sv. Petra i Pavla

Svečanom misnim slavlje i konkatedralna osječka župa Sv. Petra i Pavla proslavila je Nedjelju bračnih jubileja. Tom prigodom osam bračnih parova obnovilo je svoje bračne zavjete. Zlatni jubilej, 50 godina braka, proslavili su Stanislav i Vita Bulat te Dragutim i Mira Kerže, a srebrni jubilej, 25 godina bračnog zajedništva, proslavili su Marko i Ivana Pisačić. Tom prigodom 55 godina bračnog zajedništva proslavili su Antun i Anica Erić; 40 godina braka slavili su Jure i Bernarda Glasnović, 35 godina braka Dragutin i Nevenka Uglik, dok su 10 obljetnicu sakramenta ženidbe proslavili Viktor i Melita Polić te Željko i Vlatka Nikolić.

Vinkovci – Sv. Ćiril i Metod

Harkanovci

Osam bračnih parova obilježilo svoj jubilej bračno-obiteljskog zajedništva u Župi Snježne Gospe u Harkanovcima, tijekom svečanog euharistijskog slavlja. Pedeset (50) godina, zlatni jubilej, proslavili su Marija i Milan Pavošević iz Ivanovaca. Četrdeset godina braka obilježili su Katica i Milan Berečić iz Harkanovaca, Jozefina i Tomislav Varžić iz Zelčina te Marica i Ivan Grđan iz Ivanovaca. Srebrni jubilej, 25 godina bračnog zajedništva, proslavili su Ivana i Samir Bošnjak, Bernardica i Josip Hikl te Spomenka i Josip Franjić iz Harkanovaca, dok su 20 godina bračno-obiteljskog zajedništva obilježili Suzana i Danijel Pljuskovac iz Harkanovaca.

Harkanovci

Slavonski Brod

U župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći Nedjelja bračnih jubileja proslavljena je misnim slavljem, koje je predvodio župni vikar Marko Obradović. Okupilo se pet bračnih parova (1 par bio je spriječen radi bolesti), koji su zahvalili za obljetnice bračnog zajedništva: Kata i Nikola Novosel (40 god.), Zvonko i Ankica Velički (40 god.), Krešimir i Ana Rudec (35 god.), Stjepan i Katica Bošnjaković (35 god.), Zdravko i Ana Miletić (25 god.) i Mirela i Stjepan Marić (20 god.). U homiliji vlč. Obradović potaknuo je vjernike na razmišljanje o borbi za Kristovo evanđelje za ovozemaljskog hoda, kako bi nakon mogli pred lice Božje donijeti dušu izbijeljenu u Krvi Janjetovoj (Otk 7, 14). Kao jedan od najizvrsnijih načina u toj borbi naveo je život u bračnoj vjernosti i ljubavi, za kojeg su upriličene obljetnice dobar primjer. Nakon homilije uslijedila je obnova bračnih obećanja. Supružnici su pred župnom zajednicom na svečan način zahvalili Gospodinu za blagoslov u braku te molili za daljnju pomoć. Po završetku svete mise uslijedilo je kratko druženje slavljenika u vjeronaučnoj prostoriji pastoralnog centra.

Slavonski Brod

Vinkovci – Župa Presvetog Srca Isusova

U Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima na središnjoj misi koju je predvodio župnik Ladislav Dort svoje bračne jubileje proslavilo je pet bračnih parova. Boronjek Milan i Jelka proslavili su zlatni jubilej – 50 godina bračnog zajedništva, Bakić Ante i Ružica – 40 godina, Previšić Ivica i Kate – 40 godina, Pejić Miodrag i Irena proslavili su srebrni jubilej – 25 godina, te Slukan Slavko i Katarina – 5 godina bračnog zajedništva. Na početku misnoga slavlja župnik je prikazao svetu misu za sve okupljene kao i za sve župljane ove župne zajednice, a na poseban način za blagoslov braka i obitelji bračnih jubilaraca koji su svoje bračne jubileje proslavili na ovoj misi. Bračni parovi su nakon homilije pred župnom zajednicom obnovili svoje bračne zavjete, a župnik ih je blagoslovio. U spomen na ovaj svečani dan, jubilarci su na kraju misnoga slavlja uz zajedničko fotografiranje i čestitke dobili prigodne darove.

Vinkovci – Presveto Srce Isusovo

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja