Budi dio naše mreže

Tijekom Nacionalnog tjedna braka u Sjedinjenim Američkim Državama, katolički suprug i govornik pružio je važne savjete za bolje življenje sakramenta braka tijekom pandemije.

/ mp

Damon Owens i njegova supruga Melanie suosnivači su udruge “Zauvijek radosni” (Joyful Ever After) te su organizirali Katolički bračni summit, gdje se tijekom pandemije 2020. putem interneta okupilo više od 38.000 parova gdje su slušali o tome kako “dobiti brak kakav želite iz braka koji imate”, donosi National Catholic Register.

Uz to, Damon Owens objavio je brojne članke i redovito se pojavljuje na radiju i televiziji (EWTN, Catholic Answers, Ave Maria Radio, Relevant Radio, Immaculate Heart Radio, ABC, CBS, NPR). Također je vodio i producirao tri televizijske serije za katoličku američku televiziju EWTN.

2018. papa Franjo odlikovao je Owensa papinskom medaljom Benemerenti za njegovu službu Crkvi u obliku davanja potpori braku i obitelji.

Bračni par Owens, koji je u braku 28 godina, živi s osmero djece u američkoj državi Philadelphiji.

Damon Owen dao je intervju na National Catholic Register.

Približite nam koje je pritiske pandemija izvršila na brakove.

Zatvaranje je utjecalo na sva glavna područja braka: na intimu, roditeljstvo, školu, financije, posao, pobožnost, rekreaciju i zdravlje. Ali sa svakom krizom postoji opasnost i prilika.

Pritisak je poznat u svakom braku još od Adama i Eve, ali nema sumnje da je pandemija potresla parove na nove načine. Jedan od sponzora našeg Katoličkog bračnog summita prošlog je lipnja predstavio rezultate nacionalnog istraživanja u kojem je jedan od četiri para samoinicijativno prijavio bračnu nevolju 2020. godine zbog pandemije. To je 25%!

Naše izdvajanje iz ove ankete, prezentacija parova od 60 i više na našem summitu i komentari 38.000 sudionika potvrdili su da je pandemija, posebno zatvaranje, izvršila jedinstveni pritisak na brakove i obitelji. Neki od njih već su postojali, ali su pojačani zatvaranjem, tako da su mnogi novi pritisci učinili ovo izuzetno teškim vremenom za parove.

Što parovi moraju učiniti da bi lakše preživjeli ovo vrijeme?

Parovi se trenutno stvarno međusobno trebaju, više nego ikad. Srce našeg rada “Joyful Ever After” je izgradnja osnovne zajednice, a to uključuje mentorstvo, druženje, katehezu, podučavanje i, kada je potrebno, profesionalnu terapiju. Norma za velik dio zapadne kulture jest da se brak živi izolirano: očekujemo da će naš brak biti osobni projekt, čak i sa svojim očitim javnim, socijalnim i vjerskim vezama. Potreba za fizičkim distanciranjem s Covidom-19 testirala je naše granice.

S jedne strane, produženo zajedničko druženje u parovima prilika je da se počnemo baviti stvarnim problemima koji nas sprječavaju da “dobijemo brak kakav želimo iz braka koji imamo”. S druge strane, trebao bi nas izazvati da preispitamo pokušaje da živimo Božji plan samo za brak ispunjen radošću.

Iako osobna okupljanja još uvijek neće biti moguća u bliskoj budućnosti, parovi moraju iskoristiti sve moguće poveznice: jedni s drugima, drugim parovima, prijateljima, internetskim događajima, pa čak i savjetima. Drugim riječima, na ovu situaciju moramo gledati ne samo kao vrijeme za “preživljavanje”, već i kao jedinstvenu priliku da procvjetamo na načine koji u našim užurbanim danima prije Covida nisu bili mogući.

Koji se duhovni resursi trebaju koristiti?

Redovita pobožnost: pojedinačno, u paru i kao obitelj; sve što nam je dostupno osobno ili na mreži treba koristiti.

Sada je također vrijeme za učenje i rast u molitvi naših parova. Zajednička molitva ujedno je i najizazovnija i najisplativija praksa u bračnom životu. Razvijanje “duhovnosti u paru” započinje približavanjem Bogu kao Ocu, zajedno na naš jedinstveni način. Je li u početku neugodno? Apsolutno. Ali s vremenom razvijate autentičan, osobni dijalog s Ocem, Sinom ili Duhom Svetim. Zajedno pružate svoje nade, svoje bolove, svoje snove, cijelo svoje srce.

Također nam je redovno potreban sakrament ispovijedi da bismo “započeli i započeli iznova”. Svaki grijeh, mali ili veliki, neprijatelj iskorištava kako bi nas odvojio od Boga i jedni od drugih.

Koje biste psihološke strategije predložili?

Moramo njegovati svoj um pričama o vjeri, nadi i ljubavi da bismo se borili protiv straha, sumnje i bijesa koji ispunjavaju naše novosti na društvenim mrežama, video-streamovima, televiziji i radiju.

Strah je opojni ubica koji je zarazniji od koronavirusa. Moramo biti pažljivi i razlučivati ono što čujemo, čitamo i gledamo. Vode li nas naše misli da svoj bijes i frustracije prenesemo u svoj život i brak? Kako nam stare rane i sumnje oduzimaju nadu i ustrajnost u promatranju Božje ruke u ovim vremenima? Oslanjamo li se na vlastitu moć kad se osjećamo nemoćno ili se više oslanjamo na Božje obećanje i prisutnost?

Koje biste praktične savjete preporučili?

Neka ovo vrijeme zatvaranja bude svojevrsno povlačenje: razgovarajte, čitajte, molite se i zajedno poradite na svom braku i obiteljskom životu.

Obvežite se da ćete svaki tjedan raditi jednu malu stvar za svoj brak. Što kažete na to da započnete ili ponovno pokrenete noć za spoj?

Zašto ne stvoriti jutarnji ritual spavanja ili spavanja, poput molitve, blagoslova ili poljupca? Što je s vremenom posvećenim za međusobno gledanje? Nemojte podcjenjivati ​​moć produženog pogleda u oči jedno drugoga. Ne trebaju vam riječi. Zadržavanje pogleda može biti jedan od najranjivijih i najintimnijih darova koje možemo dati jedni drugima kao muž i žena. Zbog toga je to tako teško i korisno učiniti. “Borba” da zadržimo pogled nije u tome da se prisilimo na voljenog ili u njega voljenim pogledom, već u tome da se pustimo i dopustimo da budemo viđeni takvi kakvi jesmo. Pazi na svog voljenog. Budite dar i primite svog supružnika na dar. Pogledom možete obnoviti bračni zavjet: “Ja sam tvoj, a ti si moj.”

Koji je najveći izazov katolicima u braku danas?

Živjeti u istinskoj snazi koju je Bog dao u sakramentu ženidbe, koji sa sobom nosi upravu najvećih sila u kozmosu: život i ljubav. Mi smo upravitelji Božje ljubavi koja daje život, sukreatori s Bogom, ne samo u trenutku razmnožavanja, već u nezamjenjivom, cjeloživotnom pozivu razmnožavanja.

Postoji razlog zašto je Bog stvorio brak (i obitelj) mnogo prije vlade ili čak Crkve! Imamo iskonsku moć kao upravitelji Božjeg života i ljubavi.

Živjeti u istinskoj snazi sakramenta ženidbe djeluje na vraćanju cijelog društva u njegov iskonski, Bogom dani poredak. Brak i obiteljski život oduvijek su bili izvor kulture. Ako uistinu želimo izgraditi kulturu života, naš je brak stvara u našem prvom obiteljskom životu. Ovo nije samo u našoj moći, to je naša snaga jer je naša dužnost.

Koja je najveća snaga braka?

Naša najveća snaga u braku je Božja vjerna darežljivost. Bez obzira što smo učinili ili nismo uspjeli, možemo ili ne možemo, sve dok imamo daha, možemo početi i početi iznova. Naša je najveća snaga uistinu koliko nas Bog voli i raduje. Njegova ljubav prema nama nije uvjetovana onim što radimo ili kako se osjećamo. Jednostavno jest.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja