Budi dio naše mreže

ARGUMENTI O OTUĐENJU DJECE Ne postoji politička volja da se zaštite djeca žrtve zlostavljanja

O problemu otuđenja djece te kako stručnjaci iz područja psihologije, prava i zakonodavstva mogu reagirati kada se dogodi otuđenje djece - bilo je riječi u emisiji "Argumenti“ Hrvatskoga katoličkoga radija u četvrtak 17. rujna. Tražili su se odgovori na pitanja: Kako pomoći djetetu koje se nađe u središtu roditeljskoga sukoba? Na koji način reagirati kada se dogodi otuđenje djece? Emisiju je uredio Ivan Tašev.

/ HKM

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. Gordana Buljan Flander pojasnila je pojam otuđenja djece istaknuvši da se ta situacija javlja kada dijete odbija jednog roditelja, ali bez pravog i realnoga razloga za odbijanje te je neproporcionalno onome što dijete kaže da mu je taj roditelj učinio.

Gordana Buljan Flander

„Nakon 40 godina rada s djecom mogu reći da apsolutno ne postoji politička volja da se zaštite djeca žrtve zlostavljanja. Djeca nisu toliko bitna kao što se često političari i Vlada deklarativno o njima priča da su naše blago. Nešto se malo pomaknulo, ali postoji nedostatna politička volja, a bez toga ćemo se teško pomaknuti naprijed“, kazala je dr. Buljan Flander.

Djeca nisu toliko bitna kao što se često političari i Vlada deklarativno o njima priča da su naše blago. Nešto se malo pomaknulo, ali postoji nedostatna politička volja

Tatjana Katkić Stanić

Da služba socijalne skrbi ima sve veći broj intervencija, ali da prijave stižu najčešće iz škola, kazala je Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. „Značajan je porast prijava prema odvjetništvu, ali se ne procesuiraju slučajevi, no kada dođu do suda – zbog poteškoće u dokazivanju – zna se dogoditi da postupci traju i po 10 godina, ali nema presude za dijete“, istaknula je Katkić Stanić i rekla da u svim sustavima ima primjera nepostupanje i zakašnjelih reakcija te zazvala međuresornu suradnju.

Kada bismo imali više slučajeva na sudu vjerujem da bi bilo i više osuđujuća presuda

dr. sc. Lana Petö Kujundžić

Dr. Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu kazala je kako je nužna edukacija sudaca. „Definicija našega kazneno-pravnoga sustava povrede djetetovih prava je vrlo jasna i kada bismo imali više slučajeva na sudu vjerujem da bi bilo i više osuđujuća presuda. No tu nam je važna kako bi se utvrdile činjenice pomoć struke i vještaka. „Centri za socijalnu skrb dobro reagiraju, iako nisu nastrojeni krenuti u kaznenu prijavu i s prijedlozima prema Obiteljskom sudu. Tu imam osjećaj da smo spori, da se pokušava samo savjetodavnim radom zaštiti djecu.“

Ključne riječi:
Argumenti HKR-a otuđenje djece

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja