Budi dio naše mreže

U emisiji Novi valovi dobrote urednika i voditelja Borne Marinića, u četvrtak, 16. prosinca gostovao je Zvonko Kovačić, humanitarac, ravnatelj daruvarskog Centra za socijalnu skrb i dragovoljac Domovinskog rata.

/ bg

Temelje vjere, koja mu uvelike pomaže u svakodnevnom životu, u radu s ljudima,  Zvonku Kovačiću udario je prof. Tomislav Ivančić. Prisjetio se 80.-ih godina kada su prof. Tomislav Ivančić i fra Zvjezdan Linić bili dosta aktivni. Imali su redovite seminare za obnovu i evangelizaciju na kojima je Kovačić bio redovit.

“Kao mladić bio sam na jednom takvom velikom skupu mladih u Slavonskom Brodu i ondje sam čuo stvari koje su me potresle. Slušajući misli prof. Ivančića doživio sam da Bog živi u meni, da ga ja ne mogu zaslužiti. Bio sam rasterećen od nekog dokazivanja”, rekao je.

Kaže kako je u ratu molio za svoj kraj, za Daruvar i okolicu. “Bez obzira na loše vijesti, listao sam svoju Bibliju i molio. Naišao sam na Izreke 17, 17: ‘Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje.’ Odmah mi je došlo pitanje: Pa kad je nevolja, ako ne sad? Kad je vrijeme biti bratom, ako ne sad?”, svjedoči.

Iz Zagreba se vratio u svoj kraj, iako su mnogi otišli. Nije znao što će raditi u ratu, ali je vjerovao Bogu da on ima put.

Borna Marinić i Zvonko Kovačić

“U kaosu rata, trebali su nekoga tko će raditi s ljudima, o njima brinuti, tko bi im bio psihološka potpora, tko bi razgovarao s njihovim obiteljima u slučaju stradavanja. Rekao sam: ‘Recite, gdje se trebam javiti?’ Presretan sam što sam u ratu bio na pravom mjestu jer sam radio predano i s puno ljubavi”, rekao je Kovačić.

Jedan je od tri aktera dokumentarnog filma “Bura duše” u kojem progovara o ljubavi prema bližnjemu i ljubavi prema Bogu.

U Centar za socijalnu skrb u Daruvaru došao je ujesen 1992. godine. Ističe kako su 90.-te bile entuzijastične godine predanog služenja ljudima. “Ljudi, iako različiti, bili su divna skupina ljudi koja je radila često i prekovremeno”, kaže.

“Rad s ljudima je nezahvalan, ali istovremeno prekrasan ako voliš čovjeka. Pozvani smo voljeti ljude. Kad se svakodnevno susrećeš s ljudima u nevolji, bez ljubavi prema čovjeku jednostavno ne možeš opstati. Kroz našu, i slične ustanove, možemo doprinijeti da ljudima olakšamo život. To je naša misija i zadatak. To je više od posla”, svjedoči.

“Kad mi netko kaže: ‘Ej, stari baš si fora ili baš si super’. Na to imam potrebu reći: ‘Ako je dobro, Bogu hvala’. Jer, ja da sam Zvonko Kovačić bez Isusa Krista, ne znam točno što bih danas radio i kako bih funkcionirao, ali to ne bi bilo ovo. Bez Boga ne možemo biti autentični”, istaknuo je.

Godinama radi na knjizi “Daruvar u Domovinskom ratu – protiv velikosrpske ideologije, politike i agresije”. Knjiga želi ukazati na ideologiju koja je još uvijek prisutna. Knjiga je za mlade ljude, a poruka je da volimo bližnjega svoga.

Emisiju Nove valove dobrote poslušajte ovdje:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja