Budi dio naše mreže

Gost HKR-ovih Novih valova dobrote u utorak, 14. lipnja bio je Zoran Vakula, hrvatski meteorolog i autor meteoslikovnica - Sunčasta, Oblačasta i Vjetropirasta. Urednica i voditeljica emisije je Snježana Krinić Grubić.

/ im

Predstavljajući meteoslikovnice – Sunčastu, Oblačastu i Vjetropirastu autor Zoran Vakula kazao je da se preko njih trudi biti ozbiljan te da želi podučiti djecu nekim osnovnim meteorološkim informacijama. “Pokušao sam  rječnikom jasnim, zornim i razumljivim opisati i djeci objasniti jednostavnim rječnikom najosnovnije pojmove. Olakšati posao roditeljima, bakama i djedovima, približiti djeci ljubav prema prirodi oko sebe i potaknuti već u mladim danima nekoga da se zainteresira za meteorologiju”, rekao je.

Govoreći o ideji za izdavanje slikovnica kazao je da mu se ta želja javila davno, već devedesetih. “Vidjeli su da ja to dobro prenosim djeci, zorno objašnjavam i  od priprema za emisije skicirao sam si tekstove. Tada je došla ideja zašto to jednog dana ne bi bila slikovnica. Napisao sam i ozbiljnije tekstove i u međuvremenu sam se nadao da ću naći nekoga od prijatelja i poznanika ilustratora. Očito je Bog htio da početak bude prošle godine”, istaknuo je autor meteoslikovnice.

Ilustrator slikovnice Nik Titanik objasnio je da su se u proljeće 2021. primili posla i prešli u pripremu slikovnica. Dodao je da je prvo bila izrađena Vjetropirasta, a potom su izišle druge slikovnice u kojima su obradili oblake i sunce. “Projekt ide dalje. Veliki užitak je raditi za djecu. Slikovnice su i edukativne i nadam se da će djeci i drugima pomoći da se bolje upoznaju s meteorologijom. Najmlađa publika je ciljana skupina kojoj je sve to namijenjeno. Kada uđu dublje u sadržaj onda mogu puno i naučiti. Meni je najdraža ilustracija Val – bura to je taj dječačić, lik u prvoj slikovnici, možda zato što je prvi pa mi ima posebno mjesto u srcu”, rekao je.

Vakula je kazao da svaka slikovnica ima glavnog lika. “Val je u prvoj, Vedrana u drugoj, a u trećoj je Sunčica. Posebno me veseli što je Sunčica počela živjeti u kazalištu. Slikovnice su za djecu od tri do deset godina. Bilo je čak i srednjoškolaca koji su prelistavali slikovnice. Ali mislim da su djeca od tri do deset godina ciljana publika”, istaknuo je Vakula.

Govoreći o kazališnoj suradnji rekao je da je do toga došlo potpuno neobično. “Dijana Bolanča, viša stručna suradnica za kazalište i film u Centru za kulturu Maksimir me kontaktirala i rekla da bi surađivala sa mnom. To mi je bio šok i nevjerica. Našli smo se i dogovorili. Ona je spojila ‘Mali teatar‘ i mene i priča je počela. Službeno se predstava zove ‘Tata slikovnica‘ a dio predstave obuhvaća metoslikovnicu Sunčica”, objasnio je.

Dijana Bolanča kazala je da je čula na radiju kako je Zoran Vakula izdao tri slikovnice i zbog toga je odlučila pozvati ga. “Shvatila sam da se radi o edukativnim slikovnicama koje su idealne za predstavu. Našli smo se, pogledali slikovnice i dogovorili se o premijeri izvedbe Sunčasta. Djeca jako vole te predstave jer su interaktivne”, rekla je.

Zoran Vakula kazao je da se ne radi o klasičnim slikovnicama. “Potrudili smo se Nik Titanik i ja slikovnici dodati premetaljku, rebuse, križaljku, a na jednoj je stranici i bojanka. Djeca kao da imaju svojevrsni test, provjeru znanja na kraju slikovnice”, istaknuo je.

Igor Baksa, glumac i umjetnički voditelj Malog teatra, objasnio je da se u kazališnom programu “Malog teatra” našlo mjesta za “Tatu slikovnicu”. “Tata slikovnica izvodi, čita, glumi Sunčastu i sve ostale priče sa svojom tetom Nemirnom. Tu bude puno smijeha, plesa i igre. Ta serija Vakulinih slikovnica je jako podatna za pretakanje u dramski jezik, pun pokreta, plesa, glumačkih transformacija. Publika uvijek reagira jako aktivno, sudjeluje i u stvaranju pjesme i u plesu i u odgovaranju na pitanja. Na kraju svi iz dvorane izlaze vrlo zadovoljni”, istaknuo je.

Vakula je pojasnio da žele i dalje nastaviti raditi nove meteoslikovnice. “Čitajte o meteorologiji, volite prirodu, nemojte prirodi raditi nevolje, dajte joj da ona teži ravnoteži. Kako bi ona bila bez našeg djelovanja i bez našeg onečišćenja” rekao je.

“Dobrota je ono što se trudim živjeti. Ne činiti drugima ono što ne bih želio da čine meni. Čini dobro i dobro će ti se vratiti. Tako bi se trebalo događati. Svjedoci smo da se to ne događa uvijek tako, ali trebalo bi biti”, zaključio je.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja