Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić u petak, 10. rujna gostovala je umirovljena književnica Željka Horvat Vukelja, dugogodišnja urednica časopisa Modra lasta.

/ kv

Željka Horvat-Vukelja rođena je 25. srpnja 1952. godine u Sinju. Najranije djetinjstvo provela je u Šibeniku. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Zadru. Diplomirala je francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je u osnovnoj školi – predavala je francuski jezik učenicima od prvog do osmog razreda. Suautorica je desetak udžbenika i priručnika za učenje francuskog jezika. Pisanjem se bavi još iz mladih dana. Objavila je stotinjak kratkih priča u tisku i na Hrvatskom radiju, dvadesetak dječjih igrokaza, zbirku priča “Šiškabališka”, roman “Putovanje patuljka Zvončića” i slikovnice “Poplava iz šalice kave”, “Balončica”, “Panjoglav”, “Hrabrica” i “Slikopriče”. Bila je dugogodišnja urednica časopisa “Modra lasta”.

Snježana Kirinić Grubić i Željka Horvat Vukelja

Priče Željke Horvat Vukelja uvrštene su u lektiru i u brojne čitanke hrvatskoga jezika, članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva dramskih umjetnika, sudjeluje na književnim susretima i na druženjima u školama i knjižnicama diljem Hrvatske te je suradnica i privatne glazbene škole Glazbaonica ljubav. U svojim umirovljeničkim danima i dalje je vrlo aktivna i s velikim planovima za budućnost.

Govoreći o tome kada se u njezinu životu javila ljubav prema pisanom riječi, Željka Horvat Vukelja je istaknula da se to dogodilo u najranijem djetinjstvu i to zahvaljujući njezinu ocu koji joj je čitao i pričao priče.

“Prvu svoju priču napisala sam već u drugom razredu osnovne škole i vrlo često ohrabrujem djecu s kojom se susrećem da i oni mogu u toj dobi pisati male priče.”

Priče Željke Horvat Vukelja pomažu djeci nositi se s njihovim strahovima, tematiziraju njima bliske situacije, a autorica, čiji je “Hrabrica” poznat gotovo svim osnovnoškolcima u Hrvatskoj, ističe da je tek kada je dobila svoju djecu i kada je počela raditi u školi uvidjela da bi bilo dobro na duhovit, blag i nježan način progovoriti o stvarima koje su djeci problem.

Željka Horvat Vukelja gotovo je tri desetljeća uređivala Modru lastu, popularni dječji časopis. Istaknula je da joj je Modra lasta najjača profesionalna referenca, ali i da ju uz taj rad vežu prekrasne uspomene i brojne anegdote.

“Puno sam naučila u Modroj lasti u Školskoj knjizi, puno sam dala, ali je i meni je Modra lasta puno dala. Kao glavna urednica išla sam trasama onih ljudi koji su prije mene radili – profesor Težak, Dragutin Brigljević, Jurica Pazman… Lijepo i smireno, uz neke male dodatke, nastavila sam njihovom rutom. Tijekom godina primijetili smo da djeca sve manje čitaju pa je tekstove bilo potrebno skratiti, a i shvatili smo da više nismo jedini časopis na tržištu. Ono što nam je uvijek bilo važno i što nismo mijenjali to je učenje i podučavanje”, istaknula je Horvat Vukelja.

06.09.2011. Krapina – Park Matice Hrvatske. Susret djece iz Osnovne skole Ljudevit Gaj, s knjizevnicom Zeljkom Horvat Vukelja /Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Iza Željke Horvat Vukelja su brojni susreti s djecom. S veseljem ističe da su svi koji mogu raditi s mladim ljudima pomilovani. “Mladi nam i nesvjesno prenose dio svoje mladenačke snage, to je jedna predivna razmjena našeg iskustva i naših godina s njihovim poletom i mladošću. Samo se moramo uživjeti jedni u druge i sve ide divno.”

Iako je u mirovini ističe da slikopriče nastaju stalno i u njezinim umirovljeničkim danima koji su sve samo ne dosadni. Željka Horvat Vukelja naglasila je da mirovina može biti prekrasno razdoblje života te je našim slušateljima i čitateljima udijelila i nekoliko savjeta o tome što mogu raditi u mirovini: “Mirovina nam donosi slobodu, u mirovini imamo vrijeme za sebe, možemo pomoći svojoj djeci da si bolje organiziraju vrijeme za sebe, možemo pričuvati unučiće, možemo svaku nedjelju okupiti obitelj, možemo otići posjetiti bolesnog prijatelja, možemo napraviti čestitku za rođendan, možemo ispričati priču djeci u susjedstvu… To su sve jako lijepe stvari”, zaključila je Željka Horvat Vukelja te nadodala da ima jako puno planova za budućnost, a trenutno su u središtu njezina interesa priče o stablima.

Emisiju Novi valovi dobrote poslušajte ovdje:

Novi valovi dobrote

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja