Budi dio naše mreže

U emisiji HKR-a "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Snježane Krinić Grubić u utorak, 23. ožujka gostovali su Sanja Mataga, prof. hrvatskog jezika, Marko Kajić, učenik - višegodišnji sudionik LiDraNo-a, a putem telefona javio se Roko Šupe, dobitnik Oscara znanja iz fizike.

/ im

“Od svega mi je najvažnije vidjeti radost i zadovoljstvo mojih učenika i to mi je najveći poticaj za dalje”, rekla je Sanja Mataga.

Marko Kajić već nekoliko godina odlazi na LiDraNo, a posebno se sjeća kada je u petom razredu nastupio na natjecanju s tekstom “Budi promjena”. “Potrebno mi je par dana da tekst naučim izražajno i prirodno izreći. No, ne trebam se ničega odricati. Uz sve aktivnosti našao sam vremena za dramsku. Najdraže mi je na tim nastupima što upoznajem nove ljude i prijatelje te upoznajem nešto novo. Najteže mi je doći na scenu, a sve dalje mi je odlično”, istaknuo je Marko.

Sanja Mataga je objasnila kako su ove godine bili samo pojedinačni nastupi na LidraNo-u zbog epidemioloških mjera. “Bilo ih je samo četvero, a inače bude po trideset nastupa. To je bilo jako otužno. No, smatram da učenici koji nastupaju na LiDraN0-u imaju jako puno toga za naučiti od osoba koje sjede u žiriju i da im je to jedno veliko iskustvo. Jako je važno da ljudi koji sjede u žiriju imaju na umu da su to učenici koji poklanjaju svoje slobodno vrijeme za dramsku umjetnost”, rekla je.

Snježana Kirinić Grubić, Sanja Mataga i Marko Kajić

Marko je istaknuo da su prijatelji ponosni na njega i da ga podržavaju. “Stižem sve, ako se dobro organiziram i ako to volim. Ako to volim i želim uvijek ću naći vremena za to”, naglasio je.

Prof. Mataga objasnila je da se Oscar znanja dodjeljuje učenicima osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prvo mjesto na natjecanjima iz znanja. “Oscar se dodjeljuje od 2005. godine. Nažalost, mislim da je učenicima najveći poticaj za natjecanje upis u srednju školu, a ne toliko nešto drugo. Većina njih ide zbog dodatnih bodova.

Roko Šupe je potvrdio da je ovo njegov prvi Oscar znanja. “Iznimno puno sam se pripremao, preko godinu dana. To su zadaci koji zahtijevaju puno veće znanje iz fizike i matematike. Opseg tih priprema je velik. Morao sam se odreći gledanja TV-a ili igrica. Nemoguće je sve to skupa. Trebam odlučiti posvetiti se jednome. Najlakši je test, a sve ostalo je teže. Objektivno natjecanje je bilo lakše nego prijašnjih godina. Put na fakultet  već sam zacrtao i bit će to FER, a ovaj Oscar znanja mi ne donosi neku prednost pri upisu na fakultet, ali za neke stipendije da. Roditelji su bili ponosni i oduševljeni. Poručio bih vršnjacima prije svega da je za bilo koji uspjeh potreban velik rad i neka unutarnja motivacija. Sve je moguće neovisno otkud dolaziš jer se sve svodi na osobni rad. Dobrota je unutarnja kvaliteta koju čovjek ima. Sposobnost biti ljubazan i otvoren sa svim ljudima i biti spreman pomoći”, rekao je Roko.

“Imamo odličnu ravnateljicu koja zaista podržava sve naše izvannastavne aktivnosti. Daje nam slobodu da se organiziramo kada možemo. Imamo prostora i mogućnosti u školi. Kolektiv je odličan i poprilično mlad. Jako se podržavamo i svi smo jako sretni. Jednu veliku količinu vremena provodimo zajedno. Stvaranje razumijevanja i poštovanja jednih prema drugima jako je važno. Učimo djecu da znaju sebe sagledati s druge strane i naučiti primiti kritiku i pohvalu. U Dramskoj radimo većinom tako da pripremamo svoje tekstove”, rekla je Sanja Mataga.

“Najvažnije od svega jest da svi uživaju u procesu prema uspješnosti – i mentor i roditelj i ravnatelj. U trenutku kada to postaje stres to nije konstruktivno i nije veselje. Što više uživati u tome procesu – to je najveći poklon koji mogu dobiti. Jedna od najvažnijih stvari koja je dio dobrote jest empatija”, poručila je Sanja Mataga.

Nikada ne odustati. Prihvatiti kritike na pozitivan način. Talent se nadograđuje i to je jedini put prema uspjehu. Dobrota je da osoba bude moralna i da pomaže drugima te da ne mislimo da su naši problemi najveći. Imati ljudskost”, zaključio je Marko.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja