Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić u utorak, 17. studenog, gostovala je Vesna Sabo, koordinatorica volonterskog centra Studentskog katoličkog centra (SKAC-a) Palma u Zagrebu i govorila je o "Maloj školi velikog srca" i drugim projektima djelatne ljubavi SKAC-a Palma.

/ Marija Pandžić

Snježana Kirinić Grubić i Vesna Sabo

U prostorijama SKAC-a Palma u utorak, 17. studenog, započeo je projekt “Mala škola velikog srca”. Vesna Sabo pojasnila je otkud potreba za takvim projektom i što je projekt sam po sebi.

“Projekt čini niz radionica, a za cilj ima upoznavanje vlastitih misli, emocija i potreba kako bismo znali adekvatno reagirati i komunicirati sa sobom i s društvom oko nas. Radionice se održavaju jednom tjedno u trajanju od dva sata, a koncipirane su na takav način da je jedan mali dio teorijski, a veći dio je vježba i usavršavanje svih onih zadataka koji će doći. Sudionici će trebati raditi domaće zadaće i osobnu refleksiju na te zadatke koje će raditi”, rekla je Sabo. Naglasila je kako su prijave za radionice završene, a sva mjesta na radionicama su popunjena.

“Meni osobno SKAC puno znači u životu već dugi niz godina, a prvi susret sa SKAC-om bio mi je na Modravama prije nešto više od deset godina i tako sam ostala aktivna do danas. Trenutno sam i zaposlena u njemu”, istaknula je. Objasnila je kako je njezin zadatak provedba svih volonterskih programa te briga i skrb o ostalim volonterima.

“Od svih akcija i programa na kojima sam sudjelovala svakako bih izdvojila Modrave, a nakon toga sigurno naš volonterski kamp s djecom u Dumačama i Maloj Gorici gdje su doselili Hrvati s Letnice. Tamo smo na livadi s djecom organizirali razne radionice, ali posebno je bilo i to što smo se pokušali suživjeti s mještanima i biti dio njihove svakodnevnice”, rekla je Sabo. “Budući da SKAC Palma organizira različite volonterske akcije potreban nam je veći broj volontera. Volonter može biti svatko, ali prvo treba popuniti prijavnicu koja se nalazi na našoj web stranici nakon čega slijedi privi inicijalni razgovor na kojem upoznajemo osobu kako bismo ju lakše usmjerili na projekte koje imamo. Broj volontera varira ovisno o aktivnostima koje provodimo. Ono što se u SKAC-u trudimo podučiti svakog volontera je da zapravo ljubav treba biti uzrok i posljedica svakog našeg angažmana pa se onda sva prava i obaveze uspiju i ostvariti”, objasnila je.

“Temelj kršćanskog volontiranja je u srcu, ako se pozovemo na svetog Ignacija gdje je na duhovnim vježbama zadnja meditacija zapravo kontemplacija u ljubavi onda ta ljubav treba biti uzrok, posljedica i razlog našeg ne samo volonterskog razloga, nego svake naše djelatnosti. Isto tako važno je kod mladih potaknuti da kroz obične poslove, primjerice čišćenje Bazilike ili posjet starijima, vide da je i Isus živio jako jednostavnim, skromnim i skrovitim životom na koji smo i mi danas pozvani”, rekla je naša sugovornica Sabo.

Potvrdila je da planova u SKAC-u ima i naglasila “važno je da sve što planiramo, planiramo s Bogom i da ne idemo ispred Duha Svetog, osobito u ovim vremenima, te da se prilagođavamo promjenama koje su u svijetu kako bi znali prepoznati od čega trebamo odustati, a u što trebamo iznova krenuti. U svom životu i u svemu što činim pokušavam naći dublju svrhu i smisao. U vremenima kada mi je bilo teško i kada nisam mogla ići ni na fakultet voljela sam dolaziti u SKAC jer mi je on pokazivao smjer kojim trebam ići, a sada sam osobito zahvalna jer stvari koje činimo jesu dobre i potičemo druge da naprave neko dobro bilo u svom životu bilo u životima drugih”, naglasila je Sabo.

“Za mene je dobrota biti vjeran u malome i u tome ustrajati svaki dan i u svemu što činimo”, zaključila je Vesna Sabo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja