Budi dio naše mreže

"Moj prijatelj živi u Beninu" bila je tema HKR-ove emisije "Novi valovi dobrote" u kojima je gostovala Ružica Lice, vjeroučiteljica iz zagrebačke OŠ Dragutina Kušlana. Urednica i voditeljica emisije je Katarina Varenica.

/ md

Vjeroučiteljica zagrebačke OŠ Dragutina Kušlana, Ružica Lice ističe kako je 2009. godine bila na svećeničkom ređenju vlč. Odilona Singba koje je poprilično promijenilo njezin pogled na vrijednosti tako da je imala potrebu nešto pokrenuti. Tako su u školi pokrenute mnoge dječje kreativne radionice i prigodne prodaje te je tako nastao projekt “Moj prijatelj živi u Beninu” koji će se 10. svibnja održati 11. put.

Udruga Anđeosko srce do sada je sudjelovala u izgradnji sirotišta u Beninu i pomogla je prikupljanjem donacija za izgradnju bunara s pitkom vodom u selu Hondji.

Dobrota se širi kao lanac, pa sve ono što dobro radiš, zahvati i prelije se na nekog drugog.

Prvi doživljaj iz Benina koji nikada neće zaboraviti je veliki blagoslov koji su primili od djece iz Benina. “Toliko dobrote i ljubavi koja se našla u srcima afričke djece i stanovnika…više smo dobili nego što smo dali. Dobrota se širi kao lanac, pa sve ono što dobro radiš, zahvati i prelije se na nekog drugog. Nadamo se da će se iz naše škole preliti iz jedne generacije u drugu, na roditelje i širu zajednicu”, istaknule je Lice.

Koncert “Moj prijatelj živi u Beninu” održat će se u utorak, 10. svibnja u zagrebačkoj OŠ Dragutina Kušlana, a više informacija o koncertu i djelovanju Udruge pronaći možete na njihovoj Facebook stranici.

Foto: Facebook

Vjeroučiteljski poziv

Devedesetih godina vjeronauk se počeo održavati u školama i bilo je zamišljeno da se održava u obitelji, u školi i u župi. “Gdje god čovjek predavao vjeronauk, on mora svjedočiti i biti svjedok. Ako si svjedok i možeš životom posvjedočiti ono što govoriš, onda je to autentično”, naglasila je Lice.

Nema ljepše od toga nego kada drugima možete prenijeti vjeru i pokazati Isusa.

Vjeroučiteljica Ružica Lice uz vjeronauk u školi drži već godinama vodi i grupe katekumena – odraslih koji se pripremaju za sakramente kršćanske inicijacije. “Nema ljepše od toga nego kada drugima možete prenijeti vjeru i pokazati Isusa. Mislim da je to najljepši dar koji nekome možemo dati”, kazala je i dodala da je svaka nova grupa katekumena na neki način bila izazov vjere.

U vjeroučiteljski rad privukao ju je život vjere koji živi u svakom novom danu u svakoj situaciji, gdje god jest i što god radi.

Katarina Varenica (lijevo) i Ružica Lice (desno)

Smisao bračnog života

“Čovjek koji smatra da sve može sam i koji smatra da mu ne treba drugi, a kamo li Bog – njima je jako teško”, istaknula je Lice o svjesnosti mladih o smislu bračnog života. Naglasila je da je živjeti bračni život vrlo zahtjevno i da bismo na brak mogli gledati kao na osobu koja treba rasti i izgrađivati se.

Na pitanje koja je najčešća greška koju čine roditelji osnovnoškolaca, Lice je izdvojila prekomjerno zaštitničko ponašanje roditelja. “S jedne strane djeci kao da se ne dopušta da preuzmu odgovornost za svoje dobre i manje dobre postupke. Uvijek je netko drugi kriv i roditelji uvijek krivnju svaljuju na druge, na školu. No, to je odraz društva u kojem živimo gdje nismo skloni preuzeti osobnu odgovornost. Problem je tzv. “delegirano roditeljstvo”, kada se u vrtićko doba delegiraju tete, a kasnije učitelji i profesori u školi da odrade sav posao, a ako nešto ne štima kreću tužbe i žalbe”, kazala je Lice.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja