Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednika i voditelja Borne Marinića, u ponedjeljak 11. listopada gostovala je učiteljica OŠ Ivana Meštrovića iz Zagreba, Jelena Čeko.

/ fe

Kao polaznica dječjeg vjeronauka u Palmotićevoj ulici, gošća emisije zadivljeno je promatrala vjeroučiteljicu s. Marielu u njezinom pristupu poučavanju. Prepoznala je i zapamtila koliko se s. Mariela daje cijelim bićem u prenošenje znanja, zatim je taj primjer ponavljala pred svojim prijateljima u prvom razredu osnovne škole. Ta ljubav ponovno izlazi na površinu nakon rođenja njezine prve kćerke i upisa Učiteljskog fakulteta.

Obitelj je ogromna podrška

“Najveća podrška bio mi je suprug. On je uvijek imao razumijevanja za ciljeve koje sam si postavljala i prema kojim sam stremila. On je umirovljeni branitelj koji je brinuo o našoj djeci dok sam ja studirala. Oboje dolazimo iz brojnih obitelji, tako da smo imali pomoć kad god nam je bila potrebna. Obitelj je ogromna podrška.”

Jelena je istaknula da svoj posao jako voli i da ga nosi doma te rado dijeli svoja iskustva s drugima. U petnaest godina rada u prosvjeti dobro je uočila promjene koje se događaju s prolaskom generacija.

“Djeca s vremenom mijenjaju svoje interese, roditelji su drugačiji, okolnosti su drugačije. Promjene se događaju i priprema je potrebna za svaki novi dan, kao i za svaku novu generaciju učenika. Mijenjaju se i učiteljski trendovi, kao i metode poučavanja. Stručno usavršavanje je nešto što me raduje jer više mogu pružiti djeci, bolje komunicirati s roditeljima, i na kraju bolje odgajati. ”

Iznimno je važno da ih slušamo, gledamo u oči tijekom razgovora

Moto Jeleninog poslanja je “Da djeca zavole školu”. Naglasivši kako nikome ne može “soliti” pamet i da vjeruje da svaka vjeroučiteljica prvašiće želi naučiti da zavole školu, kazala je da sve aktivnosti pomno planiraju da nebi bile zamorne ili demotivirajuće.

“Izuzev planiranih aktivnosti, jako je važan i odnos koji imamo s djecom. Iznimno je važno da ih slušamo, gledamo u oči tijekom razgovora, da imaju osjećaj da smo ih čuli. Na njihove potrebe trebamo odgovoriti na takav način da im ne bude prezahtjevno. Koliko je god moguće, u datom trenutku se trebamo staviti u njihove cipele.”

Borna Marinić, Jelena Čeko / Foto: HKM

“Izvanučionička nastava” je odgojno-obrazovna aktivnost kojom se učiteljica Jelena rado koristi. “Važno je da se djeci ponude različite aktivnosti i različiti pristupi učenju”, rekla je i dodala da iskustvenim učenjem izvan učionice djeca puno više nauče nego li samo čitanjem iz knjige unutar četiri zida. EMISIJU možete poslušati u nastavku.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja