Budi dio naše mreže

U župni caritas na zagrebačkoj Trešnjevci uključene su sve zajednice

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" u četvrtak, 5. studenog, urednice i voditeljice Suzane Borko gostovali su župnik zagrebačke župe sv. Josipa na Trešnjevci vlč. Damir Ocvirk i voditelj župnog caritasa Damir David.

/ mp

Vlč. Ocvirk je govoreći o djelovanju župe sv. Josipa istaknuo kako se kršćanstvo najbolje pokazuje djelatnom ljubavlju.

“Najbolje je kršćanstvo koje je prožeto djelima prema ljudima, kroz Božju utjehu i konkretnu ljudsku pomoći kroz župni caritas. U našoj zajednici  djeluje 20 zajednica. One se okupljaju u našoj župi. Imamo razne molitvene zajednice, volontere pučke kuhinje i caritasa. Tako imamo i dobročinitelje koji pomažu pučku kuhinju na mjesečnoj bazi sa 75 kuna, 150 kn, 300 kuna i 600 kuna.

Imamo i razne liturgijsko-religijske zajednice, grupe za prvu pričest i krizmu te zajednicu mladih i odraslih kao i pet zborova. Svaka zajednica ima voditelja, a voditelji pomažu u župnom radu kao i naš župni vikar, đakon i časne sestre”, istaknuo je vlč. Ocvirk.

Voditelj župnog caritasa Damir David već pet godina je na čelu caritasa, a i profesor je matematike u osnovnoj školi te obiteljski čovjek.

“Osjetio sam poriv da doprinesem svojoj župi. Prvo sam počeo čistiti crkvu i sudjelovao sam u podjeli hrane u Pučkoj kuhinji te sam potom postavljen za voditelja župnog caritasa. Redovito volontira 16 ljudi, a kad imamo dodatne akcije imamo pomoć sa strane. Trudimo se da nam u radu pomažu članovi svih naših zajednica.

Kad se nešto želi, sve se može i stiže. Želja za služenjem je veća od svega te izgovori ne prolaze. Čovjek kad osmisli dan, sve se može uskladiti”, istaknuo je David.

Naglasio je kako župni caritas na Trešnjevci srijedom i subotom dijeli odjeću i obuću svojim korisnicima, a jednom mjesečno dijele i pakete hrane.

“Pomažemo ukupno 89 obitelji na području župe. Organiziramo i prodajne izložbe kojima pomažemo rad caritasa. Na taj način okupljamo župljane svaka tri mjeseca da se susretnemo međusobno”, poručio je David.

Župnik vlč. Ocvirk naglasio je kako se potrebe obitelji prepoznaju prilikom godišnjih posjeta, a i sami ljudi znaju pokucati na vrata caritasa.

“Nismo u mogućnosti ponekad zadovoljiti sve potrebe, ali barem djelomično. Također, svaka zajednica u župi pomaže novčano naš caritas te smo na taj način okupljeni u zajedništvu”, poručio je.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja