Budi dio naše mreže

"Programi Hrvatske glazbene mladeži za predstojeću školsku godinu" bila je tema HKR-ovih Novih valova u utorak, 21. lipnja u kojima je gostovao predsjednik Hrvatske glazbene mladeži Tonči Bilić. Urednica i voditeljica emisije Snježana Kirinić Grubić.

/ im

Predsjednik Hrvatske glazbene mladeži Tonči Bilić Osvrnuo se na protekle dvije godine koje su obilježene pandemijom koronavirusa te je kazao da su puno svojih aktivnosti prebacili u virtualnu sferu. “Iskoristili smo priliku pa smo puno programa snimili i na taj način pokušali smo sačuvati kontinuitet koji je jako važan u obrazovanju mlade publike”, rekao je.

Ljeti glazbena mladež seli u Grožnjan i mnoštvo je programa koji se nudi tijekom srpnja i kolovoza. Tonči Bilić kazao je da mnoštvo programa nude. “Međunarodni kulturni centar u Grožnjanu prvenstveno je mjesto susreta glazbe, ali i drugih umjetnosti i drugih kulturnih sadržaja. Imamo blokove koji su vezani uz glazbu, ali imamo i blokove koji su vezani uz suradnju s drugim umjetnostima. Tako da imamo plesne radionice, dramske radionice, imamo programe vezane za likovnost. Svake godine je to izazov za sve ukomponirati”, istaknuo je.

Nakon bogatog ljeta slijedi još bogatija jesen za glazbenu mladež. Tonči Bilić kazao je da imaju tri priče za velike i male HGM-a, a priče su prije svega određene tematski, a tu surađujemo s Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski i s našim najboljim orkestrom Zagrebačkom Filharmonijom. Želimo govoriti o temi koja nam se čini zapostavljena, a to je bonton odijevanja u javnosti, na javnom mjestu i koncertima. Posebnost naših programa je da uvijek imamo nekog gosta. Imat ćemo priču o modi i odijevanju, a sve će ilustrirati naši učenici”, naglasio je Bilić.

Tonči Bilić govoreći o nagradnom natječaju rekao je: “Radost slikanja uz glazbu” kazao je da pristigne jako puno radova iz cijele Hrvatske. “Stručni žiri na čelu s dekanom Likovne akademije i umjetnosti i prodekanom izabere jedno pedesetak radova koje mi izdvojimo u KD Vatroslav Lisinski i onda izaberemo pobjednika”.

Dodao je da je program “Mladi za mlade” jedan ciklus gdje mladu publiku suočavaju s mladim umjetnicima, s vlastitom generacijom. “Tu ponajbolji mladi glazbenici sviraju i predstavljaju svoja glazbena umijeća svojim vršnjacima. Taj ciklus već traje od 2005. i jako je popularan. Svake godine imamo šest koncerata. To je program koji traje od rujna do svibnja”, rekao je predsjednik glazbene mladeži.

Istaknuo je da cijeloj glazbenoj priči najviše doprinose pojedinci koji ulažu svoje vrijeme i svoju ljubav da djecu izlože glazbi i da ih dovedu u KD Vatroslav Lisinski.

“Glazbeni ukus se izgrađuje slušanjem i sviranjem, ali i pjevanjem. Oni svi koji sviraju to rade jer nisu mogli pjevati. Talentirani netalentirani moraju pjevati jer to je nešto što dolazi iz duše”, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja