Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednika i voditelja Borne Marinića u srijedu, 9. lipnja gostovao je umirovljeni branitelj i stopostotni hrvatski ratni vojni invalid te kapetan hrvatske reprezentacije u košarci u kolicima Ivica Vujica.

/ hjb

Vujica je rekao da ga je rat zatekao u 21. godini, kao aktivnog igrača nogometa. “Sanjao sam da ću nakon rata i dalje igrati nogomet, ali sa 22 godine sam ranjen kao izviđač. Rasprskavajući metak raznio mi je kralježnicu. Nakon 11 dana u bolnici u Splitu, ipak sam prebačen u Zagreb, gdje sam 19. siječnja operiran, a potom transferiran u Varaždinske toplice. Tu me zahvatila depresija jer sam shvatio da ipak više nikad neću hodati, da sam teško stradao i planovi su se promijenili. Bilo mi je teško podnijeti tu spoznaju. Napokon sam se pomirio s tim, ušao u kolica i pomalo napredovao s oporavkom”, podsjeća Vujica.

“Brzo sam počeo vježbati, plivati, čak voziti kolica niz stube… Kad sam saznao da se u Zagrebu igra košarka u kolicima, odmah sam krenuo na treninge kombijem. Međutim, nakon nekoliko godina ostao sam skoro jedini”, objasnio je Vujica.

Sportska kolica moraju biti čvršća, ukošena su, nemaju kočnica, ali su igrači vezani i zaštićeni s prednje strane. Koštaju oko 6000 eura, ali ima ih i za 30000 kuna. “Kao klub se financiramo kroz natječaje. U službenim europskim natjecanjima puno nam pomažu Hrvatski paraolimpijski odbor i, donekle, Ministarstvo hrvatskih branitelja, ali i više privatnih tvrtki”, potvrdio je Vujica.

Foto: Hrvatski savez košarke u kolicima / HSKUK

“Otkad smo osnovali natjecanje, počeli smo napredovati, uvoditi nove i mlađe igrače. Uvijek smo kup natjecanja planirali u gradovima u kojima klubova nije bilo, tako su nakon kup natjecanja 1997. u Brodu, a potom i u Vodicama, osnovani novi klubovi, a od 2010. uključeno je još više klubova. Ovoga vikenda u Vukovaru je održan državni kup, koji su osvojili Zadrani.”

Vujica je kapetan hrvatske reprezentacije košarke u kolicima. Kako je rekao, u toplicama imaš puno vremena, pa se bavio i atletikom, tenisom, košarkom, plivanjem, kuglanjem, stolnim tenisom, biljarem, pikadom, čak i rukometom. O nadolazećem Europskom prvenstvu Divizije B u košarci u kolicima, koje uskoro započinje u Grčkoj, naglasio je da se nada promociji u Diviziju A, ali primarni je cilj ostati u Diviziji B.

Foto: Hrvatski savez košarke u kolicima / HSKUK

Na pitanje o koronavirusu i načinu prilagodbe, Vujica je potvrdio da su psihološki i duhovni mehanizmi koje su stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi upotrebljavali nakon ranjavanja, sada ponovno aktivirani. Po njegovim riječima, “umjesto plakanja nad situacijom, korisno je tražiti – i naći – način prilagodbe.”

Foto: Hrvatski savez košarke u kolicima / HSKUK

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja